Perikoncepcijska primena folne kiseline kod trudnica u Bosni i Hercegovini: studija preseka - Djedjibegovic, Jasmina; Spahić, Lejla; Marjanović, Aleksandra; Turalić, Amila; Lugušić, Aida; Šober, Miroslav (Arhiv za farmaciju, 2020)
Redovna suplementacija folnom kiselinom (FA) preporučuje se svim ženama fertilne dobi i trudnicama. Istraživanja pokazuju da je primena ovih preporuka u praksi nezadovoljavajuća. Cilj ove studije preseka je bio ispitati praksu FA suplementacije među trudnicama u Bosni i Hercegovini (BiH) s obzirom na to da takvi podaci trenutno nisu dostupni. Podaci su prikupljeni putem anonimnog elektronskog upitnika, a učešće u anketi je bilo dobrovoljno. U studiju su uključene trudnice poreklom iz BiH i prebivalištem u BiH najmanje poslednjih 5 godina. Neadekvatna prekoncepcijska suplementacija je primećena kod većine ispitanica (82.1%), a samo 26.9% ispitanica je prijavilo suplementaciju tokom kritičnog perioda pre zatvaranja neuronske cevi u ploda. Primenu visokih doza (≥5 mg/day) FA nakon prvog trimestra je uočena kod 9.0% ispitivanih trudnica. Uzrast ispitanica je bila značajno povezana sa adekvatnom FA suplementacijom (OR=1.207, p<0.05). Rezultati istraživanja ukazuju na suboptimalnu perikoncepcijsku suplementaciju u ciljnoj grupi, što je posebno značajno imajući u vidu da je BiH srednje razvijena zemlja bez programa obaveznog obogaćivanja hrane FA. Potrebna su dalja istraživanja o prehrambenom unosu i statusu folata u ciljnoj grupi, kao i mogućih prediktora neadekvatne suplementacije.