Hemometrijski prozor ka antibakterijskoj aktivnosti biomolekula izolovanih iz endofitnih gljiva - Otašević, Biljana; Krmar, Jovana; Đajić, Nevena; Ignjatović, Janko; Protić, Ana (Arhiv za farmaciju, 2020)
Rezistencija na lekove, posebno rezistencija bakterija na delovanje antibiotika, smatra se globalnim problemom. Na polju razvoja novih lekova nedavno su se pojavile endofitne gljive zahvaljujući sposobnosti da proizvedu sekundarne metabolite sa širokim spektrom različitih bioloških aktivnosti. Biosinteza ovih jedinjenja je pod velikim uticajem brojnih faktora koji se vezuju za izbor biljke domaćina, klimatske uslove, ishranu, prisustvo drugih mikroorganizama u istom okruženju itd. Pošto je u literaturi primećen veliki broj različitih indikatora antibakterijske aktivnosti endofitnih gljiva, izvršena je njihova kritička procena korišćenjem analitičkih metoda pretrage podataka. Razmatrana je aktivnost prema nekoliko sojeva patogenih bakterija koje su pokazale endofitne gljive koje rastu na različitim biljkama domaćinima, listopadnom drveću i zeljastim biljkama širom sveta i u različitim klimatskim uslovima, kao i taksonomska rasprostranjenost vrsta endofitnih gljiva. Istraživanje velike grupe podataka je vršeno pomoću analize glavnih komponenata (eng. Principal component analysis) sa ciljem pronalaženja obrazaca u podacima koji bi ukazali na manji broj pravih kandidata za dalji razvoj lekova. Osvetljen je antimikrobni karakter Phomopsis vrsta, a takođe su procenjeni i budući pravci u njegovoj terapijskoj primeni.