Značaj i procena benchmark doze u toksikologiji - Baralić, Katarina; Javorac, Dragana; Antonijević , Evica; Buha Djordjevic, Aleksandra; Ćurčić, Marijana; Đukić-Ćosić , Danijela; Bulat, Zorica; Antonijević , Biljana (Arhiv za farmaciju, 2020)
Cilj ovog rada je da predstavi značaj granične benchmark doze (engl. benchmark dose, BMD) kao polaznog doznog nivoa (najniže doze ili koncentracije u eksperimentu koja odstupa od normalnog odgovora) u toksikološkoj proceni rizika, kao i da prikaže najčešće korišćene softvere za njeno izračunavanje (BMDS i PROAST). Benchmark doza predstavlja statističku donju granicu pouzdanosti doze koja dovodi do malog povećanja efekta (5-10%) u odnosu na kontrolnu vrednost. Benchmark pristup predstavlja alternativu NOAEL (engl. no observed adverse effects level, NOAEL) pristupu, u kome se u svrhu dobijanja referentnih vrednosti koristi najviša doza koja ne izaziva štetan efekat. Benchmark pristup naučno je napredniji metod od tradicionalnog NOAEL pristupa, jer je statistički utemeljen, daje širok opseg podataka o odnosu doza-odgovor i omogućava kvantifikaciju njihove nesigurnosti i varijabilnosti. Takođe, BMD pristup doprinosi smanjenju broja eksperimentalnih životinja u toksikološkim studijama. Samim tim, Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) preporučuje primenu doza BMDL10 za kvantalne i BMDL05 za kontinuirane podatke.