Penetrantna trauma srca izazvana samopovređivanjem. Dva različita hiruška pristupa - Stojiljković, Vladimir; Živić, Saša; Peric, Dejan; Kamenov, Aleksandar; Paunovic, Nenad; Gmijović, Marko; Milic, Dragan (Acta medica Medianae, 2020)
Penetrantne povrede srca predstavljaju veliki izazov za hirurge zbog visoke stope smrtnosti. Smatra se da preko 90% smrtnih ishoda nastupi pre dolaska pacijenta u bolnicu. Preživljavanje nakon ubodnih povreda srca je oko 50% dok je kod povreda izazvanim vatrenim oružijem oko 11%. U Urgentni Centar je primljen 58-godišnji muškarac u hemodinamski nestabilnom stanju sa dve ubodne rane u predelu leve strane grudnog koša. U cilju zbrinjavanja povrede primenjena su dva hiruška pristupa. Prvo je urađena urgentna levostrana anterolateralna torakotomija sa suturom leve komore. Nekoliko časova kasnije zbog obimnog krvarenja i hemodinamske nestabilnosti urađena je rekonstrukcija leve komore pristupom kroz medijalnu sternotomiju uz pomoć vantelesnog krvotoka i na zaustavljenom srcu. Postoje dva osnovna hiruška pristupa za zbrinjavanje penetrantnih povreda srca. Leva torakotomija omogućava brz pristup u jedinicama urgentnog zbrinjavanja ali medijalna sternotomija obezbeđuje bolji pristup srcu i ostalim važnim kardiovaskulanim strukturama.Brza i rana dijagnostika udružena sa dobro obučenim hiruškim timom je od presudnog značaja u zbrinjavanju smrtonosnih povreda srca.
Keywords: Penetrantna, povreda, srce