STIGMATIZACIJA PSIHIJATRIJSKIH PACIJENATA OD STRANE STUDENATA U SRBIJI - Nikolic, Gordana Miodrag; Stanojković, Maja; Žikić, Olivera; Krstić, Miroslav; Stojanović, Nikola; Tošić Glubović, Suzana; Simonović, Maja; Kostić, Jelena (Acta medica Medianae, 2020)
REZIMESocijalna psihijatrija ističe značaj uključivanja mentalno obolelih osoba u porodični i socijalni život. Negativan stav prema ovim osobama predstavlja i dalje prepreku za postizanje najboljeg mogućeg tretmana i njihovog kvaliteta života. Mladi, edukovani ljudi bi mogli biti značajni činilac zajednice u borbi protiv stigmatizacije psihijatrijskih pacijenata. Cilj studije bio je da odredi razlike u stavovima srpskih studenata koji pohađaju različite fakultete, kao i da otkrije povezanost njihovih stavova i demografskih karakteristika. Istraživanje je obuhvatilo 408 studenata srpskih univerziteta. Ispitanici su bili podeljeni u tri grupe radi utvrđivanja razlike u stavovima između grupa različitih edukacija. Koristili smo Upitnik o stavovima i Upitnik o demografskim karakteristikama. Studenti medicine koji su položili ispit iz psihijatrije i oni koji su i sami imali iskustvo psiholoških i psihijatrijskih problema i oni koji su imali mentalno obolele članove porodice imali su pozitivan stav prema mentalno obolelim osobama. Budući zdravstveni radnici i članovi porodice mentalno obolelih su značajni za smanjivanje stigmatizacije psihijatrijskih pacijenata. Ključne reči: stigmatizacija, studenti, psihijatrijski pacijenti
Keywords: Ključne reči: stigmatizacija, studenti, psihijatrijski pacijenti