KARAKTERISTIKE HOSPITALIZOVANE DECE OBOLELE OD MALIH BOGINJA TOKOM EPIDEMIJE OD 2017. DO 2018. GODINE U JABLANIČKOM OKRUGU - Stojiljković, Marija G (Acta medica Medianae, 2020)
Cilj ovog rada je da ispita kliničke i socio-epidemiološke karakteristike hospitalizovane dece obolele od malih boginja tokom epidemije 2017-2018 godine u Jablaničkom okrugu i da utvrdi uticaj socio-epidemioloških fakora na ozbiljnost oboljenja. Poseban cilj rada je da prikaže tretman malih boginja koji je primjenjivan u našoj ustanovi.Radi se o deskriptivnoj studiji preseka koja je uključila 55 obolela, hospitalizovana deteta na odeljenju pedijatrije Opšte bolnice Leskovac. Podaci su prikupljani iz medicinske dokumentacije i analizirani upotrebom deskrptivnih statističkih metoda. Uticaj ovih faktora na težinu bolesti među obolelom decom sa i bez komplikacija ispitivana je upotebom χ2 testa i t-testa. Statistički značajnim smatrano je p