PRVA LINIJA FARMAKOTERAPIJE PERIFERNE NEUROPATIJE INDUKOVANE HEMIOTERAPIJOM - Krtinic, Dane A; Lučić Prokin, Aleksandra; Conić, Irena; Todorović Mitić, Mirjana; Radić, Milica; Binić, Iva; Cekić, Miodrag; Jovanović, Hristina; Trajković, Hristina; Čevrljaković, Milan (Acta medica Medianae, 2026)
Periferna neuropatija indukovana hemioterapijom (engl. chemotherapy-induced peripheral neuropathy ‒ CIPN) predstavlja veoma čestu neželjenu pojavu, koja je jatrogeno izazvana sprovođenjem neurotoksičnih hemioterapijskih protokola na onkološkim pacijentima. Najveću neurotoksičnost među hemioterapeuticima pokazuju oksaliplatin, cisplatin, karboplatin, docetaksel, paklitaksel, vinblastin i vinkristin, boretzomib. Preporučuje se da se za prvu liniju farmakoterapije ovog neželjenog efekta hemioterapije koriste gabapentionoidi (pregabalin i gabapentin) i antidepresivi (amitrptilin, duloksetin, venlafaksin, desvenlafaksin). Takođe, preproučuje se topikalna primena lidokaina. Adekvatna farmakoterapija CIPN-a podrazumeva individualizovani pristup pacijentu i poštovanje smernica za preporučenu farmakoterapiju prve linije, najpre korišćenjem jednog leka, a potom, u zavisnosti od tolerabilnosti i postignutog analgetskog odgovora, i korišćenjem većeg broja lekova iz prve linije farmakoterapije. Treba preći na drugu liniju terapije jedino ako nema adekvatnog analgetskog odgovora na politerapiju lekovima iz prve linije. Zbrinjavanje CIPN-a omogućava bolji kvalitet života, budući da dolazi do kupiranja neuropatske komponente bola, smanjenja stepena depresivnosti i anksioznosti i predviđenog završetka planiranih hemioterapijskih ciklusa; samim tim, prognoza lečenja osnovnog onkološkog oboljenja ovih pacijenata postaje bolja.
Keywords: hemioterapija, periferna neuropatija, farmakoterapija