ZNAČAJ PRIMENE KVANTITATIVNOG SENZORNOG TESTIRANJA KOD PACIJENATA SA HRONIČNIM MUSKULOSKELETNIM BOLOM - Tomašević-Todorović, Snežana; Nikolić, Stefan; Cvetković, Sofija; Ilić, Nataša; Spasojević, Tijana; Savić, Damjan (Acta medica Medianae, 2026)
Kvantitativno senzorno testiranje (engl. quantitatory sensory testing ‒ QST) pruža objektivne, ponovljive podatke koji mogu pomoći u potvrđivanju dijagnoze ili u praćenju ishoda lečenja kod pacijenata sa hroničnim muskuloskeletnim bolom (engl. chronic musculoskeletal pain ‒ CMSP). QST može otkriti rane senzorne promene pre nego što one postanu klinički očigledne. Budući da QST procedure nisu invazivne, pogodne su za ponovljene procene i dugotrajno praćenje. Standardizacija protokola testiranja od ključnog je značaja za dobijanje pouzdanih rezultata. Oslabljena modulacija bola uslovljena kondicioniranjem (engl. conditioned pain modulation ‒ CPM) mogla bi poslužiti kao biomarker za centralnu senzitizaciju u hroničnim bolnim stanjima i pomoći kliničarima da identifikuju pacijente čiji je bol centralno posredovan. QST ima potencijala da postane sastavni deo rutinskih kliničkih evaluacija u različitim hroničnim mišićno-skeletnim stanjima. QST je posebno značajan u proceni efekta fizikalnih terapija, programa vežbi i psihološke terapije.
Keywords: centralna senzitizacija, hronični bol, mišićno-koštani bol