BIHEVIORALNI OBRASCI U KOCKANJU PREKO INTERNETA IDENTIFIKOVANI POMOĆU VEŠTAČKE INTELIGENCIJE U KOMBINACIJI SA PSIHIJATRIJSKIM METODAMA - Milić, Eleonora; Predić, Bratislav; Tošić Golubović, Suzana; Cvetanović, Milica (Acta medica Medianae, 2026)
Ovaj rad istražuje bihevioralne obrasce u kockanju preko interneta koristeći napredne tehnologije poput veštačke inteligencije, mašinskog učenja i koncepta Interneta ponašanja (engl. Internet of Behaviour – IoB). Digitalna revolucija je značajno olakšala pristup igrama na sreću dostupnim na internetu, što je dovelo do nastanka složenih obrazaca ponašanja igrača. Dok mnogi uživaju u kockanju kao obliku rekreacije, sve veća dostupnost igara na internetu može stvoriti rizike od razvijanja zavisnosti. Ključna je uloga veštačke inteligencije i mašinskog učenja u ranom prepoznavanju rizičnog ponašanja kod igrača. Algoritmi mogu analizirati podatke o igranju kako bi se identifikovali obrasci koji ukazuju na problematično ponašanje, uključujući preterano trošenje i „jurenje gubitaka”, tj. tendenciju da se nastavi kockanje ili da se poveća opklada u nastojanju da se gubici vrate. Pravovremene intervencije mogu pomoći u sprečavanju razvoja bolesti zavisnosti. Rad se posebno fokusira na upotrebu mašinskog učenja i neuronskih mreža (engl. multilayer perceptron – MLP) za identifikaciju različitih tipova igrača, analizirajući podatke o grupi igrača slot-igara dostupnih na internetu sa teritorije Republike Srpske. Pomoću iskustva iz kliničke prakse, modeli su trenirani na uzorku od 200 igrača i testirani na široj grupi sačinjenoj od 11.657 igrača kako bi predvideli rizično ponašanje u slot-igrama dostupnim na internetu. Pravci daljeg istraživanja predlažu implementaciju personalizovanih alata za kontrolu i podršku igračima. Pritom, akcenat se stavlja na promociju odgovornog kockanja i zaštitu javnog zdravlja. Rezultati su evaluirani na osnovu podataka igrača iz Republike Srpske, tržišta regulisanog zakonima koji štite igrače igara na sreću, i pokazuju kako regulisanje i edukacija mogu pomoći u smanjenju problema zavisnosti od kockanja.
Keywords: bihevioralni obrasci, internet ponašanja, zavisnost od onlajn-igara, javno zdravlje, veštačka inteligencija