PRIMENA TORAKALNE EPIDURALNE ANESTEZIJE NA BUDNOM PACIJENTU SA TEŠKIM POREMEĆAJEM RESPIRATORNE FUNKCIJE U TOKU OPERATIVNOG KOLOREKTALNOG ZAHVATA - Cvetanović, Milica (Acta medica Medianae, 2026)
U ovom radu se prikazuje slučaj koji je podrazumevao izvođenje velike operacije abdomena na budnom pacijentu, kod kojeg je, zbog teške forme hronične opstruktivne bolesti pluća, zahvat bio visokorizičan. Obavljena je elektivna operacija resekcije sigmoidnog kolona. Operativni zahvat je uspešno izveden u torakalnoj epiduralnoj anesteziji, koja je predstavljala jedinu anesteziološku tehniku. Pacijent je u toku cele operacije bio budan, umereno sediran, i dobro je podneo proceduru. Sama tehnika anestezije, koja dokazano smanjuje intraoperativni i postoperativni rizik od nastanka srčanih, respiratornih i gastrointestinalnih komplikacija, značajno je doprinela bržem oporavku posle operacije, i to sa minimalnim komplikacijama. Budući da je rizik za primenu opšte endotrahealne anestezije bio veći od koristi koje bi ona mogla imati, doneta je odluka da torakalna epiduralna anestezija bude jedina anesteziološka tehnika; na taj način izbegnute su potencijalne ozbiljne komplikacije. Takođe, dodatne prednosti epiduralne anestezije i analgezije uticale su na to da oporavak bude brži, naročito kod pacijenta kod kojeg je postojao ovako visok rizik od izvođenja operacije.
Keywords: torakalna epiduralna anestezija, hronična opstruktivna bolest pluća, kolorektalna hirurgija