AKUTNE POVREDE DISTALNE TIBIOFIBULARNE SINDEZMOZE U PRELOMIMA SKOČNOG ZGLOBA - Krstić, Andrija; Mladenović, Marko; Milanović, Pavle; Lalić, Ivica (Acta medica Medianae, 2026)
Stabilna artikulacija tibiofibularne sindezmoze održava odnos između tibije i fibule i neophodna je za normalnu funkciju skočnog zgloba. Idealna strategija redukcije i stabilizacije sindezmoze treba da replicira orijentaciju i stabilizacione sile ligamenata. Cilj ove studije bio je da proceni rezultate operativnog lečenja rupture tibiofibularne sindezmoze udružene s prelomom maleolusa. U radu su prikazani slučajevi pacijenata sa disrupcijom tibiofibularne sindezmoze koji su lečeni na Ortopedskoj klinici Kliničkog centra u Nišu od januara 2017. godine do januara 2019. godine. Pomenuti pacijenti su imali prelom maleolusa, koji je bio praćen povredama tibiofibularne sindezmoze. Pacijenti su lečeni fiksacijom maleolusa i transfiksacijom tibiofibularne sindezmoze. Za evaluaciju postavljenih ciljeva rada korišćene su radiografska, klinička, operativna i statistička metoda. U grupi od 46 pacijenata sa rupturom tibiofibularne sindezmoze bilo je 28 (61 %) muškaraca i 18 (39%) žena, starih od 16 do 79 godina (Ẋ = 43,6 ± 9,6 godina). Dominanti uzroci povreda pacijenata bili su klizanje i pad (kod 32 pacijenta, odnosno kod 70%), pad sa visine (kod devet pacijenata, odnosno kod 19%) i saobraćajni udes (kod pet pacijenata, odnosno kod 11%). Prema Lauge‒Hansen klasifikaciji, tip povreda kod 27 (59%) pacijenata bio je spoljašnje rotacioni. Na osnovu konačnog funkcionalnog rezultata lečenja po Olerud‒Molander sistemu bodovanja, prosečna ocena skočnog zgloba za ove pacijente bila je 87 poena (opseg: od 55 do 100 poena). U grupi pacijenata sa odličnim i dobrim rezultatima bila su 34 (74%) pacijenta; od toga, 24 (52%) pacijenta imala su odličan rezultat (skor od 90 do 100 poena), a njih deset (22%) dobar rezultat (skor od 80 do 89 poena). Zadovoljavajući rezultati zabeleženi su kod sedam (15%) pacijenata, a loši rezultati kod pet (11%) pacijenata.Dobijeni rezultati ukazuju na to da stabilna i pravovremena hirurška rekonstrukcija i fiksacija maleolusa i tibiofibularne sindezmoze dovodi do vraćanja funkcije i oporavka skočnog zgloba s minimalnim posledicama.
Keywords: povreda sindezmoze, prelom skočnog zgloba, reparacija zgloba i sindezmoze