UTICAJ STARENJA NA MORFOMETRIJSKE PARAMETRE I HISTOLOŠKE KARAKTERISTIKE BAZOFILNIH I ACIDOFILNIH ĆELIJA HIPOFIZE: ISPITIVANJE MUŠKIH KADAVERA - Čukuranović Kokoris, Jovana; Stojanović, Vesna; Kundalić, Braca; Pavlović, Miljana; Živković, Vladimir; Čukuranović, Rade (Acta medica Medianae, 2026)
Cilj ove studije bio je da ispita makromorfometrijske parametre, uključujući težinu, visinu, širinu, zapreminu i dužinu hipofize, i histološke karakteristike ćelija koje proizvode hormone. Ispitivanje je bilo usmereno na bazofilne (gonadotropne ‒ luetinizirajući hormon (engl. luteinizing hormone – LH) i kortikotropne ‒ adrenokorikotropni hormon (engl. adrenocorticotropic hormone – ACTH) i acidofilne (somatotropne ‒ hormon rasta (engl. growth hormone – GH) i mamotropne ‒ prolaktin (engl. prolactine – PRL) ćelije muških kadavera i njihovu povezanost sa starenjem. Istraživanje je obuhvatilo petnaest muških kadavera različite starosti (44 do 89 godina), koji su podeljeni u tri grupe. U prvoj grupi (I) bili su kadaveri muškaraca starih od 30 do 49 godina, u drugoj (II) kadaveri muškaraca koji su imali između 50 i 69 godina, a u trećoj (III) kadaveri muškaraca starijih od 70 godina. Ćelije hipofize su imunohistohemijski identifikovane PAP metodom i korišćenjem odgovarajućih antitela: LH (bLH1 : 100), ACTH (hACTH 1 : 200), GH (hGH 1 : 200) i PRL (hPRL 1 : 300). Rezultati su pokazali da se širina, visina, težina i zapremina hipofize nisu značajno menjale (p > 0,05) u toku starenja. S druge strane, uočena je statistički značajna promena dužina žlezde pri poređenju kadavera iz pomenutih grupa (p < 0,05). Dužina hipofize je bila statistički značajno (p < 0,05) veća u grupama II i III nego u grupi I. Rezultati dobijeni ispitivanjem makromorfometrijskih parametara pokazali su da se samo dužina hipofize značajno menja u toku starenja.
Keywords: starenje, muškarci, makromorfometrijski parametri, imunoreaktivne ćelije hipofize