PREOPERATIVNA I POSTOPERATIVNA ANALIZA FUNKCIJE JETRE NAKON RESEKCIJE - Gmijovic, Marko; Damjanović, Zoran; Aleksandar, Kamenov; Stojiljkovic, Vladimir; Bjelakovic, Milica; Stojanovic, Marko; Jovanovic, Tamara; Bojanić, Novica (Acta medica Medianae, 2026)
Lekari koji se bave hirurgijom jetre ističu važnost temeljne preoperativne procene funkcionalnosti jetre i njenih rezervi, koja se sprovodi da bi se minimalizovao rizik od nastanka komplikacija u toku operacije, naročito kod bolesnika sa cirozom jetre, žuticom ili kod bolesnika koji su dugo na hemoterapiji.U istraživanju je učestvovalo trideset bolesnika kojima je urađena hepatektomija zbog postojanja tumora, uključujući metastaze kolorektalnog karcinoma. Parametri su analizirani u dvema fazama: pre operacije i posle operacije. Praćeno je stanje parenhima jetre na osnovu određenih biohemijskih parametara funkcije jetre (aktivnost enzima alkalne fosfataze, aspartat aminotransaminaze (AST), alanin aminotransferaze (ALT), gama-glutamil transferaze (γGT), kao i bilirubina ‒ ukupnog bilirubina (engl. total bilirubin ‒ TBIL) i direktnog bilirubina (engl. direct bilirubin ‒ DBIL) ‒ laktat dehidrogenaze (LDH) i albumina) i parametara metaboličkog sindroma (glukoza, urea, kreatinin, krvni pritisak) preoperativno i postoperativno.Ovo istraživanje je pružilo uvid u karakteristike oštećenja tkiva jetre nakon resekcije jetre, do kojeg se došlo na osnovu parametara za praćenje funkcije jetre. Budući da su zasnovani na primeni savremenih metoda i istraživanju odgovarajuće literature, ovi rezultati mogu pomoći u daljem unapređenju terapijskih postupaka i strategija za postoperativnu negu, s obzirom na to da pružaju korisne smernice za poboljšanje ishoda lečenja.
Keywords: hirurgija jetre, resekcija jetre, funkcija jetre