SAVREMENE OPCIJE LEČENJA DECE I ADOLESCENATA KOJI ŽIVE SA HIV INFEKCIJOM: PEDIATRIC HIV TREATMENT - Popovic Dragonjic, Lidija; Ranković , Aleksandar; Cvetanović, Maja; Ćosić Petković, Milica; Spasić, Jelena; Tomić, Jovana; Krtinić, Dane (Acta medica Medianae, 2026)
Cilj lečenja infekcije virusom humane imunodeficijencije (engl. human immunodeficiency virus – HIV) i kod odraslih i kod dece i adolescenata jeste postizanje stabilnog odgovora imunosistema na infekciju virusom, koji podrazumeva činjenicu da virus nije detektovan u krvi duže od šest meseci i oporavak imuniteta. Lečenje dece i adolescenata koji žive sa HIV-om (engl. children and adolescents living with HIV – C/ALHIV) specifičnije je i teže zbog slabijeg pridržavanja terapije, dužeg trajanja infekcije i posledičnih toksičnih efekata, kao i zbog hronične mikroinflamacije. Još jedan otežavajući faktor predstavlja nedostatak adekvatnih pedijatrijskih farmaceutskih koformulacija u zavisnosti od regiona. Napredak i pojava inovativnih vidova terapije i jasnih smernica doveli su do poboljšanja kvaliteta života i imunološkog statusa dece i adolescenata koji žive sa HIV-om. Kao najčešće korišćene zvanične smernice izdvajaju se preporuke Evropskog kliničkog udruženja za AIDS (engl. European AIDS Clinical Society ‒ EACS), Svetske zdravstvene organizacije (SZO) i Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (engl. Center for Disease Control and Prevention − CDC). Na osnovu pomenutih smernica i lokalnih uslova i mogućnosti formiraju se i nacionalni vodiči na nivou pojedinih država.
Keywords: virus humane imunodeficijencije, deca, adolescenti, antiretroviralna terapija, smernice