SINERGIJA SUDSKE MEDICINE I ANALIZE OBRAZACA KRVNIH MRLJA PRILIKOM ODREĐIVANJA PRIRODE SMRTI - Stojanović, Ivan; Miljković, Milica; Nikolić, Marija; Pinterović, Bogdan; Veličković, Saša; Pančić, Dimitrije (Acta medica Medianae, 2026)
Specijalista sudske medicine i analitičar obrazaca krvnih mrlja uključeni su u utvrđivanje prirode i mehanizma smrti, s tim što se njihov naučni pristup razlikuje. U ovom radu predstavljaju se prednosti holističkog pristupa forenzičkoj ekspertizi. Analizirana su i opisana tri slučaja. Početna policijska istraga je u svim slučajevima ustanovila prirodu nasilne smrti koja je bila pogrešna (nesrećni slučaj, samoubistvo, ubistvo). Međutim, naknadnom sinergijom sudske medicine i analize obrazaca krvnih mrlja (engl. bloodstain pattern analysis ‒ BPA) utvrđena je prava priroda smrti. BPA je u Srbiji relativno nova forenzička disciplina. Mada su policijski istražni organi (kriminalistički tehničari na mestu zločina) u Srbiji upoznati sa osnovnim principima BPA, naše zakonodavstvo im ne dozvoljava da obavljaju veštačenja u sudnici. Prednosti zajedničkog sudskomedicinog i BPA veštačenja više su nego očigledne u prikazanim slučajevima. Stoga, može se zaključiti da bi edukacija specijalista sudske medicine u oblasti BPA bila korisna u rešavanju sumnjivih i nejasnih slučajeva.
Keywords: sudska medicina, obdukcija, krvna mrlja, analiza obrazaca krvnih mrlja