IMUNOLOŠKI MEHANIZMI UKLJUČENI U RAZVOJ NEONATALNE SEPSE - Vučić, Jelena; Stanković, Sandra; Vasić, Karin (Acta medica Medianae, 2026)
Razvoj neonatalne sepse, posebno kod preterminske novorođenčadi, predstavlja jedan od glavnih faktora značajnog morbiditeta i mortaliteta u neonatalnom periodu. Prevremeno rođena novorođenčad kod kojih imunološki sistem nije u potpunosti razvijen, pokazuju pojačanu osetljivost za razvoj sepse u odnosu na novorođenčad rođenu u terminu. Aktivacija urođenog imuniteta kod prevremeno rođene novorođenčadi predstavlja jedan od glavnih mehanizama koji se suprostavljaju razvoju sepse. Različite komponente urođenog imuniteta omogućavaju osnovnu zaštitu i mogu poslužiti kao rani biomarkeri za razvoj sepse. U ovom radu analizirani su bazični mehanizmi urođenog imuniteta na prisustvo patogena, kao i različiti biomarkeri koji su uključeni u pokretanje inflamatornog procesa. Bolje razumevanje mehanizama uključenih u nastanak sepse može biti od koristi za ranu predikciju sepse, što doprinosi efikasnijem terapijskom pristupu.
Keywords: neonatalna sepsa, preterminska novorođenčad, imunološki sistem, urođeni imunitet