PROCENA RADNE SPOSOBNOSTI RADNIKA SA ALERGIJSKIM KONTAKTNIM DERMATITISOM U TEKSTILNOJ INDUSTRIJI - Nedeva, Marija; Cifrevska Matevska, Vesna; Bajić, Lazar (Acta medica Medianae, 2026)
Radna sposobnost predstavlja fizičku, psihičku i intelektualnu sposobnost radnika da pod određenim uslovima na radnom mestu obavljaju određeni posao, a da pritom ne nanose štetu svom zdravlju. Ako prilikom obavljanja posla dolazi do ponovljenog kontakta senzibilne osobe sa mogućim senzibilizatorom, nastaje profesionalni kontaktni alergijski dermatitis−zapaljenje kože poput ekcema, koje može uticati na smanjenje radne sposobnosti i dovesti do potpune nemogućnosti obavljanja posla. Cilj ovog rada bila je procena radne sposobnosti do koje se došlo obradom podataka dobijenih posle pregleda devedeset osam radnika zaposlenih u tekstilnoj industriji. Kontaktni alergijski dermatitis dijagnostikovan je kod devet radnika. Medicinska ekspertiza za ocenu radne sposobnosti obuhvatila je preciznu i iscrpnu alergološku anamnezu, patch testove pozitivne na određene sumnjive alergene i odgovor na test ekspozicije/eliminacije. Praktični deo ocenjivanjа radne sposobnosti podrazumevao је zahteve radnih operacija i uslove u kojima su se onе odvijale na konkretnom radnom mestu. Pri ocenjivanju radne sposobnosti ispitanika sa profesionalnim kontaktnim alergijskim dermatitisom uzeti su u obzir psihosocijalni pristup oboleloj osobi, godine starosti, stručna sprema, kao i mogućnost preduzeća da usvoji predloge medicinskih i drugih stručnjaka. Svaki ispitanik je prilikom ocenjivanja radne sposobnosti posmatran izolovano i sa dužnim poštovanjem.
Keywords: alergeni, alergijski kontaktni dermatitis, procena radne sposobnosti, tekstilne boje