UTICAJ DODATKA VITAMINA C I EKSTRAKTA BOKVICE EKSTRAKTU PROPOLISA NA VIJABILNOST FIBROBLASTA U ĆELIJSKOJ KULTURI IN VITRO - Stojanović, Sanja; Karsunky, Miljana; Damnjanović, Ivana; Najdanović, Jelena; Savić, Vesna; Najman, Stevo (Acta medica Medianae, 2025)
Propolis je pčelinji proizvod izuzetno bogat biološki aktivnim supstancama za koje je dokazano da blagotvorno utiču na zdravlje ljudi. Propolis ima široku primenu u tradicionalnoj medicini u lečenju raznih respiratornih, kao i kožnih oboljenja. Propolis se može koristiti samostalno kao prečišćeni ekstrakt ili sa dodatkom raznih biljnih ekstrakata i antioksidanasa kako bi se ostvarili sinergistički efekti. Cilj ovog istraživanja bio je da se ispitaju efekti koje različiti ekstrakti propolisa dostupni na tržištu imaju na održivost fibroblasta u ćelijskoj kulturi in vitro. Pomoću MTT testa ispitan je efekat triju različitih ekstrakata propolisa ‒ čistog ekstrakta propolisa (25%), ekstrakta propolisa (10%) sa dodatkom vitamina C i ekstrakta propolisa (10%) sa bokvicom i dodatkom vitamina C ‒ na održivost L929 fibroblasta. Uočeno je da je efekat svih ispitivanih ekstrakata propolisa na održivost fibroblasta zavisio od koncentracije. Takođe, uočene su razlike u uticaju ispitivanih ekstrakata na održivost ćelija koje su bile povezane sa dodatkom ekstraktu propolisa, a obrazac u nižim koncentracijama razlikovao se od onog u višim koncentracijama. Dodatak vitamina C i ekstrakta bokvice ekstraktu propolisa utiče na delovanje čistog propolisa. Premda upotreba propolisa u kombinaciji sa biljnim ekstraktima i bioaktivnim supstancama može imati blagotvorne efekte, te kombinacije najpre treba razmotriti na osnovu indikacija za koje su ovi proizvodi namenjeni i željenih efekata koje je potrebno postići.
Keywords: propolis; bokvica; vitamin C; fibroblasti; in vitro