IN VITRO EFEKAT ALFA LIPOINSKE KISELINE NA ZARASTANJE RANA - Damnjanović, Ivana; Tomić, Milica; Jović, Nikola; Savić, Vesna; Damnjanović, Zoran; Najman, Stevo; Stojanović, Sanja (Acta medica Medianae, 2025)
Hronične rane predstavljaju svetski zdravstveni i socioekonomski problem koji umnogome utiče na kvalitet života bolesnika. Zarastanje hroničnih rana veoma je složen proces i zahteva stalnu obradu i tretiranje rana sredstvima koja treba da stimulišu njihovo zarastanje. Alfa lipoinska kiselina je prirodno organsko sumporno jedinjenje koje u svojoj strukturi ima dve tiolne grupe. Veoma je moćan antioksidans, a zabeležena su i druga značajna svojstva koja ova kiselina ima: antiinflamatorna, anti-aging i neuroprotektivna. Cilj ove studije bio je da se ispita efekat alfa lipoinske kiseline na zarastanje rana in vitro, kao i efekat ove kiseline na proliferaciju L929 fibroblasta. Efekat na zarastanje rana ispitivao se korišćenjem in vitro testa koji podrazumeva pravljenje „ogrebotine“ u monosloju ćelija u kulturi, dok je za ispitivanje efekta na proliferaciju ćelija upotrebljen MTT test. Zabeleženo je da je efekat alfa lipoinske kiseline na proliferaciju fibroblasta zavisio od koncentracije. Činjenica da je alfa lipoinska kiselina stimulisala zarastanje, tj. zatvaranje načinjene rane (ogrebotine) i migraciju fibroblasta u korišćenom in vitro modelu zarastanja rana ukazuje na to da se alfa lipoinska kiselina može koristiti kao snažan agens u različitim farmaceutskim formulacijama za lečenje i zarastanje rana.
Keywords: zarastanje rana; hronične rane; alfa-lipoinska kiselina; in vitro; proliferacija ćelija; fibroblasti