NEŽELJENI EFEKTI KOMPRESIVNE TERAPIJE U TOKU LEČENJA VENSKIH ULCERACIJA DONJIH EKSTREMITETA - Golubović, Maša; Binić, Iva (Acta medica Medianae, 2025)
Venske ulceracije čine jedno od najčešćih vaskularnih oboljenja među ljudima. Nastaju kao komplikacija hronične venske insuficijencije. Primena adekvatnog stepena kompresivne terapije u lečenju venskih ulceracija predstavlja zlatni standard u terapiji. Cilj ovog istraživanja bio je da se utvrdi učestalost komplikacija kompresivne terapije u lečenju venskih ulceracija donjih ekstremiteta u zavisnosti od starosti i primenjenog stepena kompresije. Ispitivanje je obuhvatilo 102 bolesnika starija od 18 godina sa venskim ulceracijama, koja su se lečila na Klinici za dermatovenerologiju Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu. Ulceracije su praćene 24 nedelje od početka tretmana. Bolesnici su na osnovu starosti podeljeni u dve grupe: u prvoj grupi bili su oni sa ≥65 godina, a u drugoj oni sa < 65 godina. Svaka grupa bolesnika bila je podeljena na dve podgrupe na osnovu stepena kompresivne terapije. Kod bolesnika su se pratili pol, starost, body mass index (BMI), površina, lokalizacija i broj ulceracija, stepen prisutnog granulacionog tkiva i fibrina u ulceraciji, prisustvo dermatitisa, lipodermatoskleroze i infekcije i dužina trajanja bolesti. Utvrđeno je da postoji statistički značajna razlika u broju prethodnih epizoda ulceracija, veličini ulceracija i trajanju bolesti između ispitivanih grupa. Takođe, uočena je razlika u nivou bola u odnosu na stepen kompresije, kao i rizik od parestezija u odnosu na godine starosti. Za ostale ispitivane parametre nije bilo statističke značajnosti između ispitivanih grupa. Viši stepen kompresivne terapije u obema starosnim grupama bolesnika dovodi do porasta stope bolesnika sa parestezijama i većim nivoom osetljivosti na bol. Ova studija je pokazala da ne postoji statistički značajan rizik od površne nekroze i diskoloracije kože koji bi bio povezan sa starošću bolesnika tretiranih kompresivnom terapijom.
Keywords: venske ulceracije, kompresivna terapija, parestezija, bol