PROCENA SPONTANE MOTORIČKE AKTIVNOSTI U PREDIKCIJI NORMALNOG NEUROMOTORIČKOG RAZVOJA KOD PREMATURUSA - Zlatanovic, Dragan; Čolović, Hristina; Živković, Vesna; Stanković, Anita; Kostić, Milica; Radovanović, Vukota; Pejčić, Vuk (Acta medica Medianae, 2025)
Konvencionalne metode neurološke procene novorođenčadi i odojčadi upotrebljavaju se u svakodnevnoj kliničkoj praksi. Budući da kod prevremeno rođene dece postoji više faktora rizika za nastanak neuromotoričkih razvojnih poremećaja, cilj ovog istraživanja bio je da se utvrdi prediktivna vrednost spontane motoričke aktivnosti za normalan neurološki i funkcionalni ishod u uzrastu od 24 meseca kod prevremeno rođene dece u tzv. fidgety periodu. Studija je sprovedena kao prospektivna klinička studija i obuhvatila je osamdesetoro prevremeno rođene dece. Procena spontane motoričke aktivnosti vršena je prema osnovnim principima Prechtlove metode u periodu od 50. do 54. nedelje postmenstrualnog uzrasta.Svi ispitanici kod kojih su evidentirani normalni fidgety pokreti imali su i uredan neuromotorički nalaz u uzrastu od 24 meseca. Među decom koja su kao konačan neurološki ishod imala nalaz minimalne neurološke disfunkcije nakon 24 meseca, 73% njih pokazalo je abnormalne fidgety pokrete. U istraživanju nije bilo ispitanika kod kojih je uočena normalna prezentacija fidgety pokreta, a kod kojih su u uzrastu od 24 meseca evidentirani neurološki deficit i klinička slika koja ide u prilog kasnijem razvoju cerebralne paralize. Veće šanse za razvoj neurorazvojne devijacije imaju deca rođena pre termina sa (veoma) malom porođajnom težinom, prematurusi rođeni pre 30. gestacijske nedelje, kao i deca sa niskim vrednostima Apgar skora. Visoka prediktivna vrednost nalaza normalne spontane motoričke aktivnosti u periodu od 50. do 54. nedelje postmenstrualne starosti potvrđuje praktičnu važnost procene spontane motoričke aktivnosti i potrebu za praćenjem razvoja sve prevremeno rođene dece.
Keywords: prevremeno rođena deca, spontana motorička aktivnost, Prechtlov metod, neurorazvojni ishod