PERKUTANA NEFROSTOMIJA U OPSTRUKTIVNOJ UROPATIJI: ANALIZA IZVODLJIVOSTI OPERACIJE I KOMPLIKACIJA U JEDNODNEVNOJ HIRURGIJI I LOKALNOJ ANESTEZIJI - Vuckovic, Bojan; Vasiljević, Bratislav; Vesović, Petar (Acta medica Medianae, 2025)
Opstruktivna uropatija predstavlja patološko stanje u kojem je blokiran prirodni tok urina. Opstruktivna uropatija dovodi do povećanja pritiska unutar kolektornog sistema bubrega i mogućeg trajnog oštećenja funkcije bubrega. Cilj ovog rada bio je da se ispitaju efikasnost i izvodljivost perkutane nefrosmotije, učestalost komplikacija, kao i ishodi hitne ili elektivne deblokade bubrega kao jednodnevne hirurške procedure u lokalnoj anesteziji kod bolesnika sa benignom ili malignom patologijom. Prospektivna studija je do sada obuhvatila 158 bolesnika ‒ 94 žene (59,49%) i 64 (40,50%) muškarca ‒ koji su podvrgnuti proceduri perkutanog plasmana nefrostomskog katetera na Odeljenju urologije u Opštoj bolnici „Aleksa Savić” u Prokuplju između januara 2020. godine i januara 2024. godine. Uspešnost procedure iznosila je 97,47%. Kod više od 40% bolesnika indikacija za plasman nefrostomskog katetera bila je kalkuloza Incidencija komplikacija u našoj studiji korelira sa incidencijom prikazanoj u literaturi. Kada je reč o gradusu hidronefroze, između blage, izražene i teške hidronefroze postojala je očigledna statistička razlika u učestalosti pojave komplikacija između ispitanih grupa. Sve komplikacije su klasifikovane prema pet gradusa modifikovanog Clavien–Dindo klasifikacionog (C–D) sistema. Većina komplikacija bila je niskog gradusa prema C–D sistemu: 19 bolesnika (12,03%) sa drhtavicom, bolom ili prolaznom hematurijom (klasifikovani kao C–D gradus I). Mada perkutana nefrostomija prvenstveno daje više vremena za planiranje lečenja, kod određenog broja bolesnika predstavlja definitivnu urinarnu derivaciju kada ne postoji mogućnost daljeg operativnog lečenja. Iako postoji proces savladavanja krive učenja, perkutana nefrostomija predstavlja suverenu metodu brze intervencije kod razvijene opstrukcije. Plasman perkutanog nefrostomskog katetera kao jednodnevna hiruška procedura u lokalnoj anesteziji sigurna je i isplativa metoda kod odabranih bolesnika.
Keywords: bubreg, hidronefroza, perkutana, nefrostomija