NEŽELJENA DEJSTVA PREPARATA ZA ODRŽAVANJE HIGIJENE I PRIVREMENA RADNA NESPOSOBNOST KAO POSLEDICA NJIHOVE PRIMENE KOD ZDRAVSTVENIH RADNIKA - Nedeva, Marija; Paravina, Mirjana (Acta medica Medianae, 2025)
S obzirom na to da se prilikom obavljanja posla zdravstveni radnici na radnim mestima u zdravstvenim ustanovama svakodnevno sreću sa velikim brojem osoba, bolesnih ili zdravih, neophodan je poseban režim ponašanja. Mora se, između ostalog, voditi računa o sprečavanju infekcija i redovnom čišćenju. Međutim, pri tome može doći i do ispoljavanja neželjenih dejstava samih preparata za održavanje higijene, što postaje očigledno pri osvrtu na svaku analizu oboljenja kože, posebno alergijskih i profesionalnih. Zdravstveni radnici često obolevaju od kontaktnog dermatitisa, a najčešći etiološki faktori su sapuni, deterdženti, sredstva za čišćenje, infekcijski agensi, lekovi i dezinficijensi. Dijagnostika, prevencija, terapija, kao i profesionalna rehabilitacija i ocena radne sposobnosti, tada se sprovode kao kod svih obolelih od profesionalnog kontaktnog alergijskog dermatitisa.
Keywords: zdravstveni radnici, kontaktni alergijski dermatitis, sredstva za održavanje higijene, radna sposobnost