ELEKTIVNI CARSKI REZ I MODALITETI ANTIBIOTIČKE PROFILAKSE - Vukomanović, Predrag M; Milošević Stevanović, Jelena; Stefanović, Milan; Petrić, Aleksandra; Kutlešić, Ranko; Trenkić, Milan; Pop-Trajković , Sonja; Mitić, Dejan; Živadinović, Aleksandar; Cvetanović, Vladimir; Conić, Ivana (Acta medica Medianae, 2025)
Carski rez (CR) predstavlja neophodnu operaciju koja se široko primenjuje. Najčešća komplikacija nakon CR-a jeste infektivni morbiditet. Cilj ovog istraživanja bio je da se uporedi efikasnost primene monodoze ceftriaksona aplikovanog intraoperativno (2,0 g) sa režimom trodnevnog ceftriaksona aplikovanog postoperativno (2,0 g / 24 č) sa ciljem prevencije postoperativnih infektivnih komplikacija pri elektivnom CR-u. Studija je obuhvatila 68 pacijentkinja kod kojih je planiran elektivni CR. Pacijentkinje su podeljene u dve grupe u kojima su bile po 34 ispitanice. Ispitanice iz jedne grupe primale su ceftriakson u vidu monodoze (2,0 g) intraoperativno, dok su ispitanice iz druge grupe primale ceftriakson postoperativno u trodnevnom režimu (2,0 g / 24 č). CR je urađen standardnom tehnikom. Zabeležene su postpartalne komplikacije. Urađeni su pregled i mikrobiološka dijagnostika, a rane su tretirane na odgovarajući način. Pacijentkinje su prilikom otpusta bile upućene da prijave febrilnost, promenu izgleda rane i ostale nepravilnosti. Rezultati su statistički obrađeni. Postpartalne komplikacije javile su se kod sedam pacijentkinja u prvoj grupi: pet pacijentkinja je imalo povišenu telesnu temperaturu, dok je kod dve pacijentkinje, čija telesna temperatura nije bila povišena, došlo do infekcije rane. Od pet pacijentkinja sa povišenom telesnom temperaturom, kod tri pacijentkinje zabeležena je infekcija rane, kod jedne endometritis, a kod jedne tranzitorna postpartalna febrilnost. Do komplikacija je u drugoj grupi došlo kod devet pacijentkinja; šest pacijentkinja imalo je povišenu telesnu temperaturu, dok su tri pacijentkinje bile bez povišene telesne temperature. Od šest pacijentkinja sa povišenom telesnom temperaturom, kod tri pacijentkinje došlo je do infekcije rane, jedna pacijentkinja je imala endometritis, jedna urinarnu infekciju, a jedna tranzitornu postpartalnu febrilnost. Studija je pokazala da ne postoji smanjenje incidencije postoperativnog morbiditeta bilo koje etiologije kod pacijentkinja koje su primale ceftriakson u trodnevnom režimu. Trodnevna upotreba antibiotika nije opravdana budući da ne smanjuje rizik od postoperativnog morbiditeta. Profilaktička primena antibiotika u elektivnom CR-u predstavlja najadekvatniji modalitet primene antibiotika. Ovo istraživanje ukazuje na korist primene monodoze antibiotika intraoperativno nakon klemovanja pupčane vrpce.
Keywords: antibiotička profilaksa, carski rez, endometritis, infektivni morbiditet