ZNAČAJ UPOTREBE AKSILARNOG BLOKA KOD BOLESNIKA SA AMPUTIRANOM NADLAKTICOM I BROJNIM KOMORBIDITETIMA: PRIKAZ SLUČAJA - Nikolic, Aleksandar; Damnjanovic, Zoran; Stepanovic, Nemanja; Damnjanovic, Goran; Ristic, Uros; Vasilijic, Milena; Stosic, Marija; Zivadinovic, Jelena; Stojanovic, Marko; Rancic, Dejan; Djordjevic, Miodrag (Acta medica Medianae, 2025)
Operativni tretmanosoba sa okluzivnom bolešću perifernih arterija ponekad predstavlja jediniterapijski pristup. S obzirom na to da izvođenje hirurške intervencije u opštojendotrahealnoj anesteziji kod hemodinamski i respiratorno nestabilnog bolesnikaponekad predstavlja pravi izazov, primena neuraksijalnih blokova može bitipravi izbor.Osamdesetogodišnjibolesnik je prevezen kao hitan slučaj na Odeljenje za kardiovaskularne bolestiVojne bolnice u Nišu zbog otežanog disanja, blede leve šake i podlaktice.Izostajale su karpalne pulsacije, a u šaci bolesnika poslednjih nekoliko dananije bilo motorike i senzibiliteta. Posle kliničkog pregleda i laboratorijskihanaliza urađena je višeslojna kompjuterizovana tomografska angiografijaplućnih i magistralnih arterija leve ruke, prilikom koje je postavljenadijagnoza plućne embolije i okluzije a. subclaviai a. brachialis. Nakon uvida umedicinsku dokumentaciju i kliničkog pregleda, anesteziolog se opredelio zaneuraksijalnu anesteziju. Izbegavanje opšteendotrahealne anestezije i primena neuraksijalnih blokova mogli biminimalizovati mogućnost pojave neželjenih efekata kod bolesnika sahemodinamskom i respiratornom nestabilnosti.
Keywords: neuraksijalna anestezija, plućna embolija, okluzivna bolest perifernih arterija