PREVALENCIJA SIMPTOMA SAGOREVANJA I DEPRESIJE MEĐU ZDRAVSTVENIM RADNICIMA U TOKU PANDEMIJE COVID-19 U BEOGRADU - Giljača, Sonja; Giljaca, Sonja (Acta medica Medianae, 2025)
Širenje virusa SARS-CoV-2 i posledična pandemija COVID-19 povezani su sa sindromom sagorevanja (engl. burnout syndrome ‒ BS), depresijom i anksioznošću među zdravstvenim radnicima (ZR). Sprovedena je studija preseka kod zaposlenih u Domu zdravlja „Barajevo” primenom upitnika Maslach Burnout Invetory–Human Services Survey (MBI–HSS), koji služi za merenje tri aspekta sindroma sagorevanja na poslu (emotivna iscrpljenost (engl. emotional exhaustion – EE), depersonalizacija (engl. depersonalization – DP) i lična postignuća (engl. personal accomplishment – PA)), upitnika Patient Health Quality 9 (PHQ-9), koji služi za samoprocenu depresivnih simptoma, i opšteg upitnika, pomoću kojeg su prikupljeni sociodemografski podaci ispitanika. U studiju je uključen samo 71 kompletno popunjen upitnik. Kada je reč o učestalosti simptoma depresije, na osnovu skora upitnika PHQ-9 kod medicinskog i nemedicinskog osoblja, kao i kod zaposlenih u kovid i nekovid zoni, nisu utvrđene statistički značajne razlike. Na osnovu prosečnih vrednosti skorova PHQ-9 upitnika utvrđeno je da kod zaposlenih koji su radili u kovid zoni postoji značajno veća (p < 0,05) prosečna vrednost skora PHQ-9 upitnika (6,84 ± 5,73) nego kod zaposlenih u nekovid zoni (4,00 ± 3,70). Umeren do visok nivo emocionalne iscrpljenosti primećen je kod više od 50% ispitanika. Nizak nivo depersonalizacije zabeležen je kod 70,4% ispitanika. Većina zaposlenih (53,5%) ispoljila je nizak nivo ličnog postignuća. Samo je jedan ispitanik (1,4%) ispunio sva tri kriterijuma za kategoriju visokog nivoa sagorevanja, a 67 ispitanika (94,4%) svrstano je u umerenu kategoriju opšteg sagorevanja.
Keywords: sindrom sagorevanja, COVID-19, zdravstveni radnici, simptomi depresije