ARTROSKOPSKO LEČENJE ANTEROLATERALNOG NAGNJEČENJA SKOČNOG ZGLOBA: PRIKAZ SLUČAJA - Mladenović, Marko; Krstić, Andrija; Lalić, Ivica; Mladenovic, Desimir; Anđelković, Vladimir (Acta medica Medianae, 2025)
U radu se prikazuje slučaj pacijenta kod kojeg je došlo do povrede skočnog zgloba bez preloma maleolusa, ali sa oštećenjem ligamenata lateralne strane. Cilj ovog rada bio je da se ukaže na značaj i ulogu artroskopske metode u lečenju skočnog zgloba.Za lečenje pacijenta korišćene su konzervativne metode: gipsana longeta i fizikalna terapija. Šest meseci nakon povrede pacijent je imao bolove, ograničenu dorzalnu fleksiju stopala i umanjenu sposobnost kretanja (hoda). Urađena je magnetna rezonanca skočnog zgloba i utvrđena avulzija anterior talofibularnog ligamenta (ATFL), na čijem su kraju registrovani koštani fragment veličine 6 mm x 4 mm, lezija kapsule, oštećenje hrskavice na prednjoj lateralnoj strani talusa i hipertrofija sinovije skočnog zgloba. Artroskopskom metodom uklonili smo hipertrofisanu sinoviju, hondralna slobodna tela iz zgloba, ožiljačno tkivo i koštani fragment iz lateralnog sinusa skočnog zgloba; tako je lateralni recesus skočnog zgloba oslobođen i rasterećen svih faktora koji su izazivali bolni kontakt.Rezultat lečenja bio je odličan ‒ bolovi su nestali, a stopalo je povratilo kompletnu funkciju.Artroskopija skočnog zgloba ima prednosti u odnosu na klasičan hiruški pristup u lečenju anterolateralnog nagnječenja skočnog zgloba nakon povrede budući da pošteđuje meko i koštano tkivo, omogućava uklanjanje ožiljačnog tkiva i sinovijalnih i hondralih lezija i čini oporavak pacijenta bržim.
Keywords: avulzija apeksa fibule, artroskopija skočnog zgloba, nagnječenje skočnog zgloba