PREVALENCIJA I DISTRIBUCIJA VRSTA UZROČNIKA SUPERFICIJALNIH GLJIVIČNIH INFEKCIJA U NIŠAVSKOM OKRUGU U SRBIJI - Ranđelović, Marina; Golubović, Milan; Stalević, Marko; Golubović, Maša; Mladenović-Antić, Snežana; Đorđević, Milica; Ranđelović, Jelena; Ignjatović, Aleksandra (Acta medica Medianae, 2025)
Procena distribucije vrsta uzročnika infektivnih bolesti ključna je u slučajevima infekcija čije se lečenje sprovodi empirijski, bez laboratorijskih dokaza.Cilj ovog rada bio je da utvrdi prevalenciju superficijalnih gljivičnih infekcija (SGI) i da identifikuje njihove najčešće uzročnike.Za potrebe ove studije sproveden je mikološki pregled uzoraka kože i adneksa bolesnika sa kliničkim simptomima i znacima SGI-ja. Za detekciju i identifikaciju uzročnika korišćene su standardne mikološke metode ‒ mikroskopija i kultivacija. Dermatofiti su identifikovani na osnovu makroskopskih i mikroskopskih morfoloških karakteristika do nivoa roda ili vrste, dok je identifikacija vrsta kvasnica obavljena komercijalnim testom Integral System Yeasts plus (Liofilchem®, Italija). Pri statističkoj obradi podataka korišćene su metode deskriptivne i kvantitativne analize (SPSS 14.0 za Windows 2003).Statističkom analizom utvrđena je visoka prevalencija SGI-ja (30,2%); pritom, uočena je značajna razlika u pogledu starosti bolesnika (p < 0,001), ali nije zabeležena značajna razlika kada je reč o polu bolesnika (p = 0,504). Osim toga, SGI nije pokazao sezonski obrazac (p = 0,783). Superficijalne gljivične infekcije potvrđene su izolacijom i identifikacijom kvasnica kod 188 bolesnika (15,1%). Candida spp. izolovana je kod 113 bolesnika (60,1%); Candida albicans identifikovana je kao uzročnik superficijalne kandidijaze kod 46 bolesnika (40,7%), a ne-albicans Candida (NAC) vrste otkrivene su kod značajno većeg broja bolesnika (59,3%). Dermatofitoze su dijagnostikovane kod 75 bolesnika (39,9%), a dominantna vrsta bila je Microsporum canis (38,7%).Viša incidencija SGI-ja čiji su uzrok NAC vrste ukazuje na to da su mikološke analize potrebne da bi se utvrdila etiologija SGI-ja i procenila in vitro efikasnost antigljivičnih lekova. Značajna zastupljenost zoofilnih vrsta dermatofita ukazuje na potrebu za osmišljavanjem strategije sprovođenja epidemioloških i epizootioloških preventivnih mera.
Keywords: superficijalne gljivične infekcije, prevalencija, dermatofiti, Candida spp.