IN VITRO ODGOVOR FIBROBLASTA NA DVE KOLAGENSKE MEMBRANE RAZLIČITOG POREKLA - Tomić, Milica; Radenković Stošić, Milena; Najman, Stevo; Obradović, Radmila; Stojanović, Sanja (Acta medica Medianae, 2025)
Biomaterijali na bazi kolagena koriste se u velikoj meri u tkivnom inženjerstvu i u regenerativnoj medicini. Brojni su izvori kolagena za proizvodnju ovih biomaterijala. Iako je većina kolagena izuzetno biokompatibilna, poreklo kolagena može uticati na fizičko-hemijska i biološka svojstva biomaterijala i usmeriti konačni ishod nakon implantacije in vivo. Budući da se znatan broj kolagenskih membrana koristi u oralnoj i maksilofacijalnoj hirurgiji u svojstvu barijerne membrane za pokrivanje defekta koštanih tkiva da bi se sprečila infiltracija vezivnog tkiva, interakcija ovih membrana sa fibroblastima predstavlja ključan faktor. U ovoj studiji ispitivan je odgovor fibroblasta na dve komercijalno dostupne kolagenske membrane različitog porekla ‒ svinjskog i konjskog ‒ u ćelijskoj kulturi in vitro. Uticaj kolagenskih membrana na proliferaciju L929 fibroblasta ispitivan je u sistemu direktne ćelijske kulture. Ćelije su zasađene na kolagenske membrane i inkubirane sa njima sedam dana. Proliferacija ćelija procenjivala se MTT testom. Došlo je do značajnog smanjenja proliferacije ćelija u prisustvu obeju membrana, s tim što je uočen izraženiji antiproliferativni efekat membrane svinjskog porekla. Ovaj rezultat govori u prilogu tome da obe ispitivane membrane mogu biti primenjene kao barijerne membrane. Razlike u ispitivanim kolagenskim membranama mogu biti posledica različitog porekla kolagena, mada treba istaći i da različiti primenjeni proizvodni procesi mogu značajno uticati na ponašanje ćelija in vitro. Treba sprovesti dalja istraživanja sa više kolagenskih membrana različitog porekla kako bi se doneli konačni zaključci o uticaju porekla kolagena na ponašanje ćelija u prisustvu ovih biomaterijala in vitro.
Keywords: kolagen, kolagenske membrane, fibroblasti, L929, in vitro, proliferacija ćelija