EKTOPIČNA TRUDNOĆA LOKALIZOVANA NA OŽILJKU OD PRETHODNOG CARSKOG REZA: HIRURŠKI TRETMAN - Dimitrov, Vanja; Stefanović, Milan; Cvetanović, Vladimir; Nedin Ranković, Gorana; PopTrajković, Sonja; Trenkić, Milan (Acta medica Medianae, 2025)
Ektopična trudnoća lokalizovana na ožiljku od prethodnog carskog reza jedna je od najređih formi ektopičnih trudnoća. Javlja se otprilike u jednoj od dve hiljade trudnoća. Postoji mnogo izazova u njenoj dijagnostici i zbrinjavanju. Ako se ne prepozna, ona može ugroziti život pacijentkinje, dovesti do lošeg ishoda i visokog morbiditeta i mortaliteta majki. U trudnoći lokalizovanoj na ožiljku od prethodnog carskog reza embrion se implantira na ožiljnom tkivu i raste u zidu uterusa, što može izazvati krvarenje koje ugrožava život; ono pak može dovesti do histerektomije i potencijalno pogubnih posledica. U ovom radu prikazan je slučaj ektopične trudnoće lokalizovane na ožiljku od prethodnog carskog reza kod tridesetpetogodišnje pacijentkinje. Prekid trudnoće uspešno je izvršen sukcionom kiretažom vođenom ultrazvukom.
Keywords: ektopična trudnoća, ožiljak od carskog reza, sukciona kiretaža