PROCENA ADHERENCIJE KOD AMBULANTNIH BOLESNIKA SA GLAUKOMOM OTVORENOG UGLA - Djordjević Jocić, Jasmina; Jocić, Hristina; Stoiljković, Milan (Acta medica Medianae, 2025)
Glaukom je hronična, progresivna neuropatija optičkog živca, koja dovodi do trajnog oštećenja u vidnom polju. Iako jednom dijagnostikovan glaukom nije moguće izlečiti, pravilnim korišćenjem terapije mogu se sprečiti dalja progresija bolesti i gubitak vida. Uspostavljanje dobre adherencije prema farmakoterapijskim preporukama predstavlja jednu od ključnih komponenata u lečenju glaukoma.Cilj ovog rada bio je da ispita stepen adherencije kod vanbolničkih pacijenata sa glaukomom otvorenog ugla.Istraživanje je sprovedeno na Odeljenju za glaukom Klinike za očne bolesti Kliničkog centra u Nišu februara 2019. godine uz pomoć anonimne ankete na dobrovoljnoj bazi. Upitnik je popunilo 77 ljudi. Upitnik se sastojao od 11 pitanja u vezi sa demografskim i socio-ekonomskim podacima o ispitanicima, dužinom trajanja bolesti, adherencijom prema preporučenoj terapiji, te razlozima moguće neadherencije.Od ukupnog broja ispitanika, njih 62,34% bolesnika navelo je da redovno uzima terapiju; 37,66% bolesnika nije redovno uzimalo propisane lekove. Među onima koji nisu redovno uzimali terapiju više je bilo starijih osoba (p = 0,00001; p < 0,05). Nije uočena statistički značajna razlika kada je reč o polu. Pacijenti koji su u terapiji koristili više lekova imali su manju adherenciju od onih koji su koristili samo jedan lek (p = 0,00034; p < 0,05). Bolja adherencija zapažena je kod pacijenata koji nisu imali pridružene bolesti (87,5%) nego kod onih koji su imali neku pridruženu bolest (35,14%); između ovih parametara postojala je statistički značajna korelacija (p = 0,000002; p < 0,005). Kao razloge neadherencije bolesnici su najčešće navodili neželjene efekte i nelagodnost (100%), dugo korišćenje terapije (89,66%) i zaboravnost (62,01%).Postoji relativno visok, ali ne i potpuno zadovoljavajući stepen adherencije među vanbolničkim pacijentima sa glaukomom otvorenog ugla. Izbor optimalnog terapijskog režima i lekova sa manje neželjenih efekata, edukacija bolesnika o prirodi same bolesti i njenim posledicama, tj. o mogućem slepilu, kao i naglašavanje značaja redovnog korišćenja terapije mogli bi dovesti do poboljšanja stepena adherencije.
Keywords: adherencija, glaukom otvorenog ugla, vanbolnički pacijenti