TELESTOMATOLOŠKI KONTROLNI PREGLED POSLE HIRURŠKOG VAĐENJA UMNJAKA - Todorović, Kosta; Miladinovic, Milan; Djordjevic, Filip; Staletovic, Danijela; Nikolic, Simon; Matvijenko, Marko; Ivkovic, Rastko; Stojanovic, Zdenka (Acta medica Medianae, 2025)
Ekstrakcija umnjaka je jedna od najzastupljenijih stomatoloških hirurških intervencija. Može biti rutinska i komplikovana. Opisane su brojne varijacije u postoperativnom toku. Cilj našeg istraživanja bio je da ispita pouzdanost postoperativne kontrole hirurške ekstrakcije umnjaka metodom telestomatologije; u tu svrhu korišćeni su pametni telefoni ispitanika.Sprovedena je eksperimentalna randomizovana studija. Kontrolni pregled urađen dan nakon operativnog zahvata imao je dva dela−virtuelni i pregled pacijenta u ordinaciji. Digitalni kontrolni pregled obuhvatio je fotografije ispitanika i elektronski upitnik. Oralni hirurg je najpre ocenjivao digitalni kontrolni pregled, a potom je neposredno pregledao ispitanike. Rezultati su obrađeni i upoređeni korišćenjem Cohenovog kapa koeficijenta, Z-testa i McNemmarovog χ2 testa; prag značajnosti bio je p = 0,05.Urađeno je 40 (100%) kontrolnih pregleda. U 39 (98%) pregleda dobijeni su identični rezultati neposrednim i virtuelnim pregledom. I u jednoj i u drugoj metodi je u sedam (25%) slučajeva zapaženo da je neophodno promeniti terapiju. Broj konkretnih izmena terapije u metodi neposrednog pregleda iznosio je deset (100%), a u metodi telestomatologije devet (100%). Poređenje rezultata dobijenih prilikom kontrolnih pregleda ukazalo je na to da među njima postoji usaglašenost, čije su vrednosti bile: senzitivnost: 0,9750; specifičnost: 0,9750; efikasnost: 0,9750; Cohenov kapa koeficijent: 0,9500. Ove vrednosti ukazuju na skoro savršenu usaglašenost rezultata.Dijagnostičke razlike između praćenja oporavka ispitanika sa hirurškom ekstrakcijom umnjaka virtuelnim putem i onog koje podrazumeva konvencionalnu metodu neposrednog pregleda nisu bile statistički značajne. Praćenje postoperativnog toka može se osloniti na moderne digitalne komunikacione tehnologije, budući da se ispostavilo da je njihova upotreba u te svrhe veoma pouzdana.
Keywords: telestomatologija, umnjak, kontrolni pregled, perikoronitis, otok