PRIMENA KANABINIODA U LEČENJU EPILEPSIJE: AKTUELNI DOKAZI O EFIKASNOSTI I BEZBEDNOSTI - Lukić, Stevo; Marković, Pavle; Marković, Katarina (Acta medica Medianae, 2025)
Činjenica da kod jedne trećine osoba sa epilepsijom ne postoji adekvatna kontrola napada uprkos primeni odgovarajuće farmakoterapije motivisala je istraživanja novih terapijskih opcija. U poslednje dve decenije zabeleženno je povećanje interesovanja za proučavanje terapijskih potencijala kanabinoida za lečenje epilepsije. Na tržištu su dostupni razni preparati bazirani na kanabisu; oni znatno variraju po sastavu i kvalitetu, a njihova primena udružena je sa različitim rizicima. Jedini kanabinoid o čijim prednostima upotrebe trenutno postoje naučni dokazi, dobijeni nakon procene benefita i rizika, jeste kanabidiol (engl. Cannabidiol – CBD). Kanabidiol se razlikuje od drugih kanabinoida po tome što postoje dokazi o njegovoj konstantnoj efikasnosti i o odsustvu psihoaktivnih efekata. Visoko prečišćeni oblik CBD-a prva je supstanca dobijena od biljke kanabisa koja je dobila odobrenje regulatornih agencija Sjedinjenih Američkih Država i Evropske Unije za lečenje napada rezistentnih na farmakoterapiju koji su udruženi sa retkim i teškim epileptičkim sindromima koji su se pojavili u detinjstvu. Kratkoročni neželjeni efekti blagog su i umerenog stepena i popravljaju se nakon prilagođavanja doze. Da bi se otkrili precizni mehanizmi terapijskih efekata, procenila efikasnost CBD-a i u drugim vrstama epilepsije, izvršilo direktno poređenje sa drugim antiepileptičkim lekovima i procenila dugotrajna bezbednost njegove upotrebe, neophodno je sprovesti dalja istraživanja.
Keywords: kanabidiol, epilepsija, efikasnost, bezbednost