DIMENZIJE LJUBAZNOSTI U POPULACIJI STUDENATA - Simonovic, Maja M; Vukojčić, Natalija; Stojanović, Nikola; Nikolić, Gordana (Acta medica Medianae, 2024)
Postupci pomaganja drugima manifestacija su personalne dimenzije zvane ljubaznost, koja je od posebnog značaja u medicini. Sposobnost medicinskih radnika da pokažu ljubaznost jedan je od faktora koji određuju budući tok lečenja bolesnika. Primarni cilj istraživanja jeste utvrđivanje prisustva kategorije ljubaznosti u grupi studenata Medicinskog fakulteta i u grupi studenata drugih fakulteta Univerziteta u Nišu, kao i utvrđivanje postojanja razlika u kategorijama ljubaznosti između ovih dveju grupa studenata.Onlajn upitnik je popunilo ukupno 230 ispitanika. Za procenu ljubaznosti korišćen je višedimenzionalni instrument „Skala ljubaznosti”. Podaci su predstavljeni kao srednje vrednosti rezultata za svaki aspekt ljubaznosti, te kao maksimalne i minimalne vrednosti. Poređenje dveju grupa izvršeno je Studentovim t-testom za dva velika nezavisna uzorka. Rezultati su pokazali da među grupama ispitanika ne postoji razlika ni u jednoj dimenziji ljubaznosti. Rezultati su dali uvid u prirodu ljubaznosti, prepreke ispoljavanja ljubaznosti, kao i njen značaj i ukazali su na neophodnost razmišljanja o dimenziji ljubaznosti u radu sa studentima i u svakodnevnoj kliničkoj praksi.
Keywords: ljubaznost, studenti, komunikacija