BRIGA O SEBI KAO PREDIKTOR DOBRE GLIKEMIJSKE KONTROLE U DIJABETESU: RAZLIKE IZMEĐU DIJABETESA TIPA 1 I TIPA 2 - Karaman, Mina (Acta medica Medianae, 2024)
Dijabetes melitus je hronična bolest koju danas kontroliše prvenstveno sama obolela osoba. Aktivnosti samokontrole dijabetesa uključuju redovnu kontrolu glukoze u krvi, zdravu ishranu, redovnu fizičku aktivnost, uzimanje preporučenih lekova i redovne konsultacije sa zdravstvenim radnicima. Različite studije su pokazale da edukativne i psihosocijalne intervencije mogu imati značajan uticaj na poboljšanje samokontrole dijabetesa i na smanjenje komplikacija. Cilj ove studije bio je da se ispitaju razlike u aktivnostima u vezi sa brigom o sebi između obolelih od dijabetesa melitusa tipa 1 i obolelih od dijabetesa melitusa tipa 2, kao i da se ispita uloga ovih aktivnosti u predviđanju dobre glikemijske kontrole. Naši rezultati ukazuju na to da u Srbiji osobe sa dijabetesom melitusom tipa 1 imaju mnogo teži zadatak kada je reč o sprovođenju dobre kontrole glikemije nego osobe sa dijabetesom melitusom tipa 2, čak i kada ne postoji razlika između ovih bolesnika u pogledu brige o sebi. U budućim programima edukacije za osobe sa dijabetesom melitusom tipa 1 naglasak treba staviti na kontinuirano praćenje glukoze u krvi. I kod jednog i kod drugog tipa dijabetesa melitusa treba obratiti pažnju na edukovanje o zdravoj ishrani.
Keywords: dijabetes, briga o sebi tokom dijabetesa, kontrola glikemije, edukacija o dijabetesu