POVEZANOST OŠTEĆENJA IZAZVANIH GLAUKOMOM SA KONCENTRACIJOM PROTEINA TOPLOTNOG ŠOKA 70 U PLAZMI - Trenkić, Marija; Jevtović Stoimenov, Tatjana; Bašić, Jelena; Radenković, Marija; Cvetanović, Marija; Trenkić, Milan; Zlatanović, Nevena (Acta medica Medianae, 2024)
Proteini toplotnog šoka (engl. heat shock proteins – HSP) ili proteini stresa indukuju se u ćelijama. Štite ćeliju i produžavaju opstanak ćelije.Cilj našeg istraživanja bio je da se utvrdi koncentracija HSP-a 70 u plazmi obolelih od primarnog glaukoma otvorenog ugla sa povišenim intraokularnim pritiskom (POAG-HTG) i obolelih od pseudoeksfolijativnog glaukoma otvorenog ugla (PEXG), kao i da se ispita veza između ovog biomarkera i strukturnih kao i funkcionalnih karakteristika glaukoma.U ovu studiju uključili smo 90 ispitanika, koji su podeljeni u tri grupe: 37 obolelih od primarnog glaukoma otvorenog ugla sa povišenim intraokularnim pritiskom (hipertenzivni glaukom, POAG-HTG), 24 obolela od pseudoeksfolijativnog glaukoma otvorenog ugla (PEXG) i 29 ispitanika bez sistemskih bolesti i bez glaukoma, razvrstanih po polu i starosti (kontrolna grupa ispitanika; engl. control group of subjects – CONT). Koncentracija cirkulišućeg HSP-a 70 merena je metodom imunoapsorcionog enzimskog testa (engl. sendwyh enzyme-linked immunosorbent assay – ELISA) u plazmi ispitanika.Nivoi HSP-a 70 u plazmi bili su veoma slični kod ispitanika iz svih triju grupa, bez značajne razlike. Bolesnici sa POAG-HTG-om imali su značajnu negativnu korelaciju koncentracije HSP-a 70 i RNFL Savg-a u plazmi (p < 0,05), a veoma blizu statističke značajnosti bile su negativne korelacije HSP-a 70 i MD-a (p = 0,0538) i HSP-a 70 i RNFL Iavg-a (p = 0,0584).Zaključili smo da nema povećanja koncentracije HSP-a 70 u plazmi bolesnika sa POAG-HTG-om i PEXG-om. Postoji međuzavisnost između nivoa HSP-a 70 u plazmi i ispitivanih kliničkih parametara POAG-HTG-a (MD, RNFL Avg, RNFL Savg i RNFL Iavg). HSP 70 može biti značajan biomarker glaukoma.
Keywords: protein toplotnog šoka 70, glaukom, otvoreni ugao, hipertenzivni glaukom, pseudoeksfolijacija, plazma