METODE PROCENE DIMENZIONALNE STABILNOSTI ELASTOMERNIH MATERIJALA ZA UZIMANJE OTISAKA NAKON DEZINFEKCIJE: PREGLED LITERATURE - Sabanov, Enis; Dostinova, Marija; Elencevski, Saso; Pancevska, Sanja (Acta medica Medianae, 2024)
Precizni i dimenzionalno stabilni materijali za uzimanje otisaka ključni su za uzimanje dobrog otiska, ali preciznost otiska i tačnost reprodukcije zavise i od još nekoliko faktora; jedan od najvažnijih je način dezinfekcije i njeno trajanje. Svrha ovog preglednog rada bila je da se sagledaju različite preporučene procedure za dezinfekciju elastomernih dentalnih otisaka i najčešće korišćene metode, kao i oprema za ocenu njihove dimenzionalne stabilnosti nakon dezinfekcije. Za potrebe ovog istraživanja izvršili smo elektronsku pretragu MEDLINE (PubMed) i baze podataka (Google Scholar) i pregledali smo članke objavljene u periodu od 2011. do 2022. godine. Odabrano je 39 najaktuelnijih i relevantnih studija fokusiranih na dezinfekciju elastomernih materijala za uzimanje otisaka, te na metode i opremu primenjene pri proceni stabilnosti dimenzija elastomernih otisaka nakon njihove dezinfekcije. Naša analiza je pokazala da su najčešće korišćeni dezinfekcioni materijali gluteraldehid i natrijum-hipohlorit. Dezinfekcija je obično trajala od deset do petnaest minuta. Kada je reč o metodama korišćenim za procenu dimenzionalnih promena, zapaženo je da je 26 autora od njih 39 najčešće upotrebljavalo mikroskop. Pregledom literature potvrđena je nestandardizacija metodologija primenjenih u istraživanju i njihova velika raznovrsnost.
Keywords: elastomerni otisci, dezinfekcija, stabilnost dimenzija, ispitivanja