HISTOLOŠKA PROCENA ODGOVORA KOŠTANOG TKIVA NA ENDODONTSKI MATERIJAL NA BAZI SILIKONA - Nikolić, Marija; Popović, Jelena; Mitić, Aleksandar; Petrović, Aleksandar; Barac, Radomir; Stošić, Nenad; Stanković, Antonije; Milovanović, Aleksandra (Acta medica Medianae, 2024)
Uspešan endodontski tretman podrazumeva da materijal za opturaciju ostane u tkivu, zauvek ako je to moguće. Stoga, neophodno je poznavati dugoročne efekte materijala na okolno tkivo. Cilj ove studije bila je histološka procena odgovora koštanog tkiva na materijal na bazi dimetil-polisiloksana implantiran u artificijelni preparirani defekt. Uzorak je obuhvatio 20 Wistar pacova. Defekt je formiran u mandibulama pacova sterilnim svrdilima od nerđajućeg čelika. Siler na bazi dimetil-polisiloksana (Roeko Seal) implantiran je u defekte pacova iz eksperimentalne grupe, dok su defekti pacova iz kontrolne grupe ostavljeni da spontano zarastu. Jedna polovina životinja iz obeju grupa žrtvovana je nakon 30 dana, a druga nakon 90 dana. Mikroskopski preparati su analizirani na svetlosnom mikroskopu. Fibrozni kalus i mlada kost uočeni su trideset dana nakon implantacije. Devedeset dana nakon implantacije, kost oko neresorbovanog materijala u potpunosti je zacelila. Roeko Seal ne usporava zarastanje koštanog tkiva i omogućava potpuno zaceljenje tkiva oko materijala.
Keywords: siler; opturacija; zarastanje kosti