DIJAGNOSTIČKA PRIMENA KOGNITIVNIH EVOCIRANIH POTENCIJALA U PARKINSONOVOJ BOLESTI - Stamenović, Jelena (Acta medica Medianae, 2024)
Idiopatska Parkinsonova bolest predstavlja hronični, progresivni, neurodegenerativni poremećaj od kojeg oboleva svaka stota osoba u populaciji starijoj od 60 godina. Osim dobro poznatih motornih znakova bolesti (bradikinezija, rigiditet i tremor), u kasnijim fazama dolazi do razvoja kognitivnih poremećaja i do ispoljavanja pune kliničke slike demencije. Značajan preduslov za adekvatno kognitivno funkcionisanje čini očuvana pažnja. Rano prepoznavanje kognitivnih poremećaja vrlo je značajno, ne samo iz medicinskih razloga već i zbog mogućih socijalnih problema. Cilj rada je utvrđivanje dijagnostičkog značaja koji kognitivni evocirani potencijali imaju za otkrivanje poremećaja pažnje u različitim stadijumima Parkinsonove bolesti.Primenom neurofiziološke metode kognitivnih evociranih potencijala ispitano je 45 muškaraca i žena sa idiopatskom Parkinsonovom bolešću, starih od 55 do 76 godina. Iako su sve registrovane latencije u našoj studiji bile u okvirima fizioloških vrednosti, postoji statistički značajna razlika srednjih vrednosti latencija talasa N2 i P3 između kontrolnih subjekata i ljudi sa Parkisonovom bolešću. Bez obzira što osobe sa Parkinsonovom bolešću nemaju jasne kliničke znake demencije, kod njih svesno prepoznavanje nastale promene u nizu stimulusa traje duže nego kod zdravih subjekata iz kontrolne grupe. Na osnovu dosadašnjih rezultata može se zaključiti da navedene komponente kognitivnih evociranih potencijala, naročito P3 talas, mogu biti korisno dijagnostičko sredstvo u validaciji kognitivnih poremećaja kod osoba sa Parkinsonovom bolešću koje nisu dementne.
Keywords: Parkinsonova bolest, kognitivni evocirani potencijali, talas P3, pažnja