ORIGANUM VULGARE L.: HEMIJSKI PROFIL EKSTRAHOVANIH ISPARLJIVIH KOMPONENATA I ANTIOKSIDATIVNA I ANTIINFLAMATORNA AKTIVNOST HIDROLATA - Dragićević, Anđela (Acta medica Medianae, 2024)
Hidrolati ili cvetne vode proizvodi su hidrodestilacije aromatičnih biljaka. Predstavljaju nusproizvode etarskog ulja, pa je njihova proizvodnja jednostavna i pristupačna. Hemijski sastav i biološka aktivnost hidrolata i odgovarajućih etarskih ulja mogu se razlikovati. Osnovni cilj ove studije bio je da se ispita hemijski profil ekstrahovanih isparljivih komponenata hidrolata dobijenih iz nadzemnog dela biljne vrste Origanum vulgare L., ali i da se ispita antiinflamatorna i antioksidativna aktivnost hidrolata. Kvalitativna i kvantitativna analiza ekstahovanih isparljivih komponenata hidrolata izvršena pomoću gasne hematografije i masene spektomerije (engl. gas chromatography/mass spectrometry – GC/MS), kao i pomoću gasne hematografije / detekcije plamene jonizacije (engl. gas chromatography-flame ionization detection – GC/FID) pokazala je da su glavne komponente terpinen-4-ol (36%) i 1-okten-3-ol (33,6%). Sve ispitivane koncentracije hidrolata pokazale su sposobnost uklanjanja slobodnih DPPH radikala na način zavisan od koncentracije, kao i aktivnost u β-karoten / linolna kiselina testu. Ukupni antioksidativni kapacitet origana procenjen je korišćenjem testa kojim se ispituje antioksidativna moć redukcijom gvožđa (engl. ferric reducing ability of plasma – FRAP test), čija je vrednost iznosila 0,361 µmol Fe2+/ml ± 0,015 μmol Fe2+/ml. Pored antioksidativne aktivnosti, zabeležena je i zadovoljavajuća antiinflamatorna aktivnost sa procentom inhibicije denaturacije BSA od 71,2% ± 0,006%. Pokazana antioksidativna i antiinflamatorna aktivnost hidrolata O. vulgare mogu biti važne za njegovu buduću upotrebu u mnogim industrijskim oblastima.
Keywords: gasna hematografija / masena spektomerija, gasna hematografija / detekcija plamene jonizacije, divlji origano, hidrosol, terpinen-4-ol, 1-okten-3-ol