MORFOMETRIJSKA ANALIZA BIOPSIJA DUODENUMA KOD BOLESNIKA KOD KOJIH POSTOJI SUMNJA NA POSTOJANJE CELIJAČNE BOLESTI - Stanković, Milica; Ilić, Ivan; Jovanović, Ivan; Stojanović, Nikola; Ugrenović, Slađana; Milićević, Aleksandar; Lazarević, Milica (Acta medica Medianae, 2024)
Celijačna bolest je imunološki posredovano sistemsko oboljenje koje se najčešće prezentuje u vidu enteropatije tankog creva izazvane unošenjem glutena i njemu sličnih prolamina iz žitarica poput pšenice, ječma i raži. Dijagnoza celijačne bolesti je trenutno zasnovana na kliničkoj prezentaciji, patohistološkoj analizi biopsija tankog creva i pozitivnoj serologiji. Cilj našeg rada bio je da utvrdimo histološke promene u strukturi resica bulbusa i postbulbarnog dela duodenuma kod bolesnika sa dijagnozom celijačne bolesti i kod osoba kod kojih ona nije utvrđena. Morfometrijska analiza sprovedena je na 35 duodenalnih uzoraka dobijenih od bolesnika kod kojih postoji sumnja na postojanje celijakije, dok su neki od bolesnika imali dispepsiju kao primarnu dijagnozu. Dobijeni rezultati o širini resica merenih u bulbusu i postbulbarnom delu bili su statistički značajni (p = 0,226). Širina resica u bulbusu duodenuma bila je značajno veća od širine resica u postbulbarnom delu, dok vrednost visine resica na ispitivanim mestima nije bila statistički značajna. Takođe, nijedan slučaj u ovoj studiji nije pokazao značajne promene u građi vilusa. Pored patohistološke analize, koja predstavlja zlatni standard u dijagnostici, morfometrijska analiza takođe može biti od pomoći u otkrivanju latentnih formi ove pojave. S obzirom na to da hronično perzistiranje ove bolesti može usloviti brojne sistemske poremećaje, neophodno je dugoročno praćenje ovih bolesnika.
Keywords: morfometrija, duodenum, biopsije duodenuma, celijačna bolest