„PLUTAJUĆI LAKAT” NASTAO KAO POSLEDICA RANJAVANJEM SAČMOM IZ LOVAČKE PUŠKE: PRIKAZ SLUČAJA - Stojiljkovic, Predrag Miroslav; MIlutinovic, MIljana; Krstić, Andrija; Ciric, Tamara; Mladenovic, Marko; Stojiljkovic, Aleksandra (Acta medica Medianae, 2024)
„Plutajući lakat” je povreda koja predstavlja kombinaciju ipsilateralnog preloma nadlakatne kosti i kosti podlaktice. Povreda lakta izazvana hicem iz lovačke puške teška je i složena vrsta povrede, često praćena komplikacijama poput infekcije, paralize nerava i ograničenja obima pokreta.Predstavljamo slučaj četrdesetšestogodišnjeg muškarca sa prostrelnom ranom desnog lakta. Zadobio je povrede distalnog humerusa i proksimalne ulne, što je rezultiralo povredom „plutajući lakta”. Budući da je na inicijalnom kliničkom pregledu neurovaskularni status bio normalan, nakon adekvatne preoperativne pripreme urađene su primarna hirurška obrada rane u opštoj endotrahealnoj anesteziji i stabilizacija lakta spoljašnjim fiksatorom po Mitkoviću, sa dva klina u telo humerusa i dva klina u telo ulne. Dve nedelje kasnije urađena je unutrašnja fiksacija navedene povrede.Hirurško lečenje ovakvih teških prostrelnih povreda zahteva primarni tretman spoljašnjim fiksatorom, sa prevođenjem u unutrašnju fiksaciju onda kada lokalni status rane bude uredan. Povrede „plutajući lakta” treba što pre dovesti u ispravnu anatomsku repoziciju unutrašnjom fiksacijom, s obzirom na to da ona omogućava dobru funkciju lakta sa što većim obimom pokreta.
Keywords: plutajući lakat, povreda lovačkom puškom, spoljašnja fiksacija, paraliza nerava, obim pokreta