POLIAKRILAT-POLIALKOHOL KOPOLIMER (VANTRIS®) KAO OPCIJA U MINIMALNO INVAZIVNOM ZBRINJAVANJU VEZIKOURETERALNOG REFLUKSA: NAŠE ISKUSTVO - Vacić, Nikola; Đorđević, Ivona; Jovanović, Zorica; Konstantinović, Strahinja G (Acta medica Medianae, 2024)
Minimalno invazivno zbrinjavanje vezikoureteralnog refluksa u poslednjim decenijama postalo je popularno, i to zbog brojnih prednosti same procedure, koju odlikuju jednostavno izvođenje, kraće vreme izvođenja nego kod otvorenih tehnika, retka pojava ozbiljnijih komplikacija, kao i skraćivanje boravka u bolnici. Postoje dve grupe injekcionih agenasa za augmentaciju tkiva: biorazgradivi i nebiorazgradivi. Vantris® (poliakrilat-polialkohol kopolimer) predstavlja kombinaciju ovih dveju grupa.Cilj studije bilo je utvđivanje efikasnosti kopolimera Vantris® kao opcije u minimalno invazivnom zbrinjavanju vezikoureteralnog refluksa (VUR).Sproveli smo prospektivnu studiju koja je obuhvatila period od pet godina (2015‒2019). Ukupno je 24 bolesnika, tj. 39 renalnih refluksivnih jedinica bilo tretirano koplimerom Vantris® Refluks je bio jednostran kod devet bolesnika (37,5%), a obostran kod 15 bolesnika (62,5%). Stepen refluksa bio je V kod dva uretera (5,12%), IV kod šest uretera (15,38%), III kod 22 uretera (56,42%), II kod tri uretera (7,69%) i I kod šest uretera (15,38%). Srednje vreme praćenja iznosilo je 12 meseci i uključivalo je pregled urina, ultrazvučni pregled urinarnog trakta i mikcionu cistouretrografiju nakon godinu dana. Refluks je eliminisan u 36 uretera (92,31%). Kod dvoje bolesnika razvila se opstrukcija vezikoureteralnog spoja. Kod jednog bolesnika bio je potreban dodatni injekcioni tretman. Vantris® se za tretiranje VUR-a može koristiti uspešno i sa malim procentom komplikacija. Budući da je primena jednostavna, a stopa komplikacija svedena na minimum, mogao bi postati tretman izbora za lečenje VUR-a.
Keywords: vezikoureteralni refluks, deca, Vantris®