UČESTALOST INFEKCIJA BAKTERIJAMA UREAPLASMA UREALYTICUM I MYCOPLASMA HOMINIS I NJIHOVA KORELACIJA SA POZITIVNIM NALAZOM NA GLJIVICU CANDIDA SPECIES KOD TRUDNICA I ŽENA KOJE NISU TRUDNE - Mihajlović, Dejan; Ilic, Aleksandra; Minić, Verica; Milentijević, Milica; Dunjić, Momir (Acta medica Medianae, 2024)
Mycoplasma hominis, Ureaplasma urealytium i Candida species (Candida spp.) predstavljaju potencijalno patogene sojeve bakterija koji se često mogu naći u genitalnom traktu zdravih žena. Međutim, pomenuti sojevi uz dodatne faktore mogu dovesti do mnogobrojnih komplikacija. Cilj istraživanja bio je da se utvrdi jednogodišnja prevalencija infekcije mikoplazmom i ureaplazmom kod trudnica i žena koje nisu trudne, kao i korelacija sa infekcijom glijivicom Candida spp. U istraživanje je bilo uključeno 206 ambulantno lečenih žena sa simptomima vaginalne infekcije, prosečne starosti 30,8 godina ± 7 godina, koje su bile lečene na Odeljenju ginekologije i akušerstva Kliničko-bolničkog centra u Кosovskoj Mitrovici. Sve žene su bile testirane na mikoplazmu i ureaplazmu, uz uzimanje standardnog vaginalnog i cervikalnog brisa. Zasejavanje kultura izvedeno je po standardnim protokolima. Od 206 žena, 71 bila je trudna. Nalaz na mikoplazmu bio je pozitivan kod 32 žene, kod njih 96 nalaz ureaplazmu bio je pozitivan, dok su vaginalnu kandidijazu imale 52 žene iz celog uzorka. Šest trudnica bilo je pozitivno na mikoplazmu, a kod njih 29 nalaz ureaplazmu bio je pozitivan. Vaginalna kandidijaza bila je značajno češća kod trudnica u odnosu na žene koje nisu bile trudne (n = 40; p = 0,046). Infekcija ureaplazmom bila je kod 33 bolesnice udružena sa kandidijazom (p = 0,005). Kod velikog broja testiranih žena i iz jedne i iz druge grupe nalaz na ureaplazmu bio je pozitivan. Kod trudnica je najčešća bila infekcija gljivicom Candida spp. Činjenica da je infekcija ureaplazmom često bila udružena sa vaginalnom kandidijazom u celom uzorku upućuje na to da treba biti oprezan u lečenju ovih infekcija i racionalno upotrebljavati antibiotike u skladu sa kliničkim nalazom i uz preventivnu upotrebu vaginalnih antimikotika.
Keywords: Ureaplasma urealyticum, Mycoplasma hominis, Candida species, cervicitis, kolpitis