SMERNICE ZA PRAĆENJE ŽENA SA POREMEĆAJIMA KOAGULACIJE - Savović, Miodrag (Acta medica Medianae, 2024)
Uprkos napretku u prepoznavanju i lečenju žena sa poremećajima krvarenja, savremena medicinska nauka još nije uskladila dijagnostiku, terapiju i negu sa njihovim potrebama. Sve većem broju žena dijagnostikuju se ovi poremećaji. Pojedine žene koje se jave ginekologu zbog obilnog menstrualnog krvarenja imaju poremećaj koagulacije. Neprepoznavanje ovog poremećaja veoma je uobičajena pojava. Obilno menstrualno krvarenje predstavlja stanje sa kojim se žene sa pomenutim poremećajima sreću od početka reproduktivnog perioda i utiče na kvalitet njihovog života. Takođe, one se suočavaju sa problemom prihvatanja potencijalnih rizika od prenošenja bolesti na dete. Neophodno je pravovremeno prepoznavanje, kao i registracija ovih bolesnica. Važni su i razgovor i savetovanje sa zdravstvenim radnicima, te primena adekvatne terapije koja omogućava suočavanje sa različitim potrebama žene u reproduktivnom periodu.
Keywords: menarha, koagulopatije, abnormalna krvarenja iz materice