MELD SKOR KAO PREDIKTOR MORTALITETA KOD BOLESNIKA SA DEKOMPENZOVANOM ALKOHOLNOM CIROZOM JETRE I RAZVIJENOM HEPATIČNOM ENCEFALOPATIJOM - Rančić, Andrija; Radisavljević, Mirjana; Milanović, Marko; Todorović, Stefan; Bajić, Lazar (Acta medica Medianae, 2024)
Ciroza je završni stadijum brojnih hroničnih bolesti jetre. Bolest najčešće nastaje usled hroničnog konzumiranja alkohola i infekcije virusima hepatitisa C i B. U svetu od posledica unosa alkohola godišnje umre više od tri miliona ljudi. Prognostički skorovi razvijeni su sa ciljem procene preživljavanja. Prilikom prognoze kratkoročnog preživljavanja bolesnika sa dekompenzovanom cirozom jetre danas se koristi MELD (engl. Model for End-stage Liver Disease) skor.Ova prospektivno/retrospektivna studija sprovedena je na uzorku od 56 bolesnika (52 muškarca i četiri žene), čija je prosečna starost bila 55,23 ± 10,82 godine. Vrednosti MELD skora računate su na kraju hospitalizacije i bile su u korelaciji sa definisanim ishodima lečenja. Sprovedena ROC (engl. Receiver operating characteristic) analiza pokazala je da su cut-off vrednosti MELD skora preko 23,5 bile statistički značajne u prognozi mortaliteta. U ukupno ispitivanoj populaciji, preminulo je 72% bolesnika sa skorom većim od dobijene cut-off vrednosti. Ukupan broj bolesnika sa razvijenom hepatičnom encefalopatijom bio je 34 (61%); od toga, preminulo je njih 23. ROC analizom u grupi bolesnika sa hepatičnom encefalopatijom utvrđena je cut-off vrednost MELD skora 30,5, što se statistički signifikantno ne razlikuje od cut-off vrednosti MELD skora za preživljavanje. Odnos muškog i ženskog pola u poduzorcima preminulih i preživelih bolesnika u ovom istraživanju bio je skoro ujednačen. Cut-off vrednost MELD skora pokazala se kao statistički značajna u prognozi kratkoročnog preživljavanja. Zabeležen porast cut-off vrednosti MELD skora kod bolesnika sa hepatičnom encefalopatijom nije bio statistički značajan. U grupi bolesnika sa hepatičnom encefalopatijom zabeležen je smrtni ishod kod 92% bolesnika, premda nije utvrđeno statistički signifikantno povećanje cut-off vrednosti MELD skora.
Keywords: alkoholna ciroza jetre, model for end stage liver disease skor, hepatična encefalopatija