UTICAJ TEŽINE HRONIČNE OPSTRUKTIVNE BOLESTI PLUĆA NA SISTOLNU FUNKCIJU DESNE KOMORE - Marinković, Marija; Jovanovic, Hristina; Nikolic, Nemanja; Nikolic, Tamara; Topalovic, Marija; Bozanic, Borislav; Peric, Velimir; Kostic, Tomislav; Pejcic, Tatjana (Acta medica Medianae, 2024)
Prema navodima Svetske zdravstvene organizacije, najčešća komplikacija hronične opstruktivne bolesti pluća (HOBP) jeste hronično plućno srce (cor pulmonale chronicum); ono podrazumeva hipertrofiju miokarda desne komore, dilataciju i insuficijenciju desne komore, koja nastaje kao posledica promena funkcije/strukture pluća, u odsustvu bolesti leve strane srca. Ehokardiografski pregled je zlatni standard u otkrivanju promena funkcije desne strane srca kod obolelih od HOBP-a. Glavni cilj ovog istraživanja bio je da se utvrdi uticaj stepena težine HOBP-a na vrednosti parametara sistolne funkcije desne komore. Sporedni cilj istraživanja bio je da se odredi učestalost trikuspidne regrugitacije u odnosu na stepen HOBP-a. Radi detaljne procene sistolne funkcije desne komore, značajne za ciljeve ove studije, ispitani su sledeći parametri: procentualna frakcija promene površine desne komore (engl. fractional area change – FAC), trikuspidna regurgitacija (TR), amplituda sistolne pokretljivosti trikuspidnog prstena (engl. tricuspid annular plane systolic excursion – TAPSE) (mm). U ispitivanju su učestvovala 44 bolesnika sa HOBP-om, podeljena u četiri grupe prema GOLD (engl. global initiative for obstructive lung disease) kriterijumima. Nije bilo statistički značajne razlike među grupama u pogledu antropometrijskih pokazatelja i vrednosti FEV1(%) (p > 0,05). Na osnovu Kruskal‒Wallisovog testa uočeno je da su vrednosti TAPSE indeksa i FAC-a bile značajno veće kod osoba sa teškim i veoma teškim HOBP-om (p < 0,05). Prilikom poređenja učestalosti TR-a u blagom HOBP-u sa onom u umerenom i u teškom HOBP-u, zapažena je statistički značajna razlika; kada je reč o ovom parametru, statistički značajna razlika postojala je i između umerenog i teškog HOBP-a (p < 0,05). Rezultati našeg istraživanja pokazali su da su ehokardiografski parametri desne komore, kakvi su TAPSE, FAC i TR, veoma važni za procenu njene sistolne funkcije, kao i da je opadanje ovih vrednosti srazmerno sa progresijom HOBP-a.
Keywords: hronična opstruktivna bolest pluća, indeks amplitude sistolne pokretljivosti trikuspidnog prstena, frakcija promene površine desne komore, trikuspidna regurgitacija