PERKUTANA BIOPSIJA PERIFERNIH LEZIJA PLUĆA VOĐENA SLIKOM: POREĐENJE BIOPSIJE VOĐENE ULTRAZVUKOM I BIOPSIJE VOĐENE KOMPJUTERIZOVANOM TOMOGRAFIJOM - Tasić, Aleksandar Z.; Stojanov, Dragan; Stamenković, Miloš; Pešić, Pavle; Marić, Daliborka (Acta medica Medianae, 2024)
Perkutana biopsija vođena kompjuterizovanom tomografijom (engl. computed tomography – CT) dobro je ustanovljena tehnika za pribavljanje uzoraka iz promena grudnog koša, pluća i medijastinuma. Međutim, zbog prednosti koje ultrazvučno vođena biopsija ima u kontroli procedure u realnom vremenu i odsustva jonizujućeg zračenja, ne treba je potcenjivati. Cilj ove studije, koja je obuhvatila 77 bolesnika (59 muškaraca i 18 žena) sa perifernim promenama pluća, bio je da utvrdi odnos ultrazvučno vođene biopsije i biopsije vođene CT-om upoređivanjem trajanja intervencije, dijagnostičke uspešnosti i stope komplikacija, kao i ispitivanjem njihove povezanosti sa veličinom promena i prečnikom igle.Histološka dijagnoza je uspešno postavljena obema tehnikama (95,65% kod ultrazvuka (UZ), odnosno 90,32% kod CT-a). Postoji statistički značajna razlika između stope komplikacija i načina vođenja procedure; evidentiran je značajno veći broj svih, a posebno teških komplikacija, kod biopsija vođenih CT-om ‒ 22,58% spram 2,17% (p ˂ 0,001). Procedura vođena CT-om traje znatno duže od one vođene UZ-om (42,48 minuta ± 5,12 minuta naspram 16,80 minuta ± 3,42 minuta). Utvrđeno je da postoji značajna negativna korelacija između veličine lezije i trajanja procedure kod biopsije vođene CT-om: što je manja lezija, to duže traje procedura.Iako su obe tehnike veoma pouzdane i skoro jednako uspešne u obezbeđivanju adekvatnih uzoraka za postavljanje histološke dijagnoze, s obzirom na veću stopu teških komplikacija i duže trajanje procedure prilikom vođenja CT-om, kod perifernih promena u plućima uvek treba prvo razmotriti biopsiju vođenu UZ-om.
Keywords: ultrazvuk, kompjuterizovana tomografija, torakalna biopsija, biopsija pluća