NUTCRACKER SINDROM KOD DECE ‒ ISKUSTVO JEDNOG CENTRA - Ratković-Janković, Marija (Acta medica Medianae, 2024)
Nutcracker sindrom (engl. nutcracker syndrome – NS) predstavlja redak uzrok hematurije i/ili proteinurije, a definisan je kao uklještenje leve bubrežne vene između abdominalne aorte i gornje mezenterične arterije. Kod većine bolesnika dijagnostikuje se u pubertetu, i to uglavnom kod žena. U radu se izveštava o osmoro dece sa dijagnozom NS-a. Analizirane su njihove kliničke karakteristike, kao i dijagnostički pristupi, ishodi lečenja i evolucija bolesti
Keywords: sindrom orašara, hematurija, ortostatska proteinurija, uklještenje leve bubrežne vene