IZVORI STRESA MEĐU STUDENTIMA I METODE SUOČAVANJA SA STRESOM - Jovanović, Tamara (Acta medica Medianae, 2024)
Dosadašnja literatura potvrđuje visoku izloženost stresu kod studenata. Zbog toga, cilj ove studije bio je da se identifikuju izvori stresa koje su studenti sami prijavili, kao i najčešće metode suočavanja sa stresom. Urađena je studija preseka kako bi se prikupili podaci o najčešćim izvorima stresa među studentima i o metodama suočavanja sa stresom. Istraživanjem je obuhvaćeno 309 studenata (118 studenata muškog pola i 191 student ženskog pola) Medicinskog fakulteta u Foči, u Bosni i Hercegovini. Studenti su ocenjivali intenzitet pojedinih stresnih situacija na skali od jedan do deset i rangirali su ih na individualnoj skali stresa. Definisani su najviše rangirani izvori stresa i to uglavnom iz neakademskih izvora stresa. Takođe, definisane su najčešće metode suočavanja sa stresom. Došlo se do zaključka da studentima treba ponuditi specifične programe promocije zdravlja i upravljanja stresom kako bi se nosili sa naporima tokom studija.
Keywords: studenti, stres, promocija zdravlja